A-kasse – Her kan du se de billigste a-kasser i Danmark

Hvad er en a-kasse?

Det står for arbejdsløshedskasse og er en organisation der, støttet af staten, forsikrer sine medlemmer ved arbejdsløshed. Dette indebærer især udbetaling af dagpenge og hjælp til at komme tilbage i arbejde.

For at blive anerkendt som a-kasse og have tilladelse til at udbetale dagpenge er der en række krav organisationerne skal opfylde. Her kommer vi ikke til at gå i dybden med disse krav. 

ØkoNEMi modtager kommission fra udbyderne.

Oversigten viser ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet.

Samme sats for alle a-kasser i Danmark

Beløbene for dagpenge bliver bestemt og garanteret af den danske stat, så satserne er de samme for alle a-kasser. Og der er ingen risiko for at du ikke får dine penge selvom din a-kasse kommer i økonomisk uføre. Så det er ikke en faktor du behøver tage med i betragtningen når du vælger dit medlemskab. Så der er ingen risiko her selvom du vælge en af de billige a-kasser.

Satserne for dagpenge bliver justeret hvert år, hvorfor dagpengesatserne for 2023 var lavere end de er for i år. Og til næste år vil de med al sandsynlighed være højere end de er i år. Derudover kan du tegne en ekstra forsikring som lønsikring.

Efter vedtagelse af genopretningspakken i 2010 er perioden du kan modtage dagpenge i nedsat fra fire år til nu to år. Samtidig med denne vedtagelse blev genoptjeningsperioden fordoblet. Så der skal nu gå dobbelt så lang tid inden du kan modtage dagpenge igen hvis du har modtaget dem i de maksimale to år.

Udbetaling af dagpenge

A-kasserne administrerer udbetalingen af dagpenge hvoraf langt den største del bliver finansieret via de 8% arbejdsmarkedsbidrag alle tilknyttet arbejdsmarkedet betaler af deres bruttoløn.

Beløbene bliver bestemt og garanteret af den danske stat, så der er ingen risiko for at du ikke får dine penge selvom din a-kasse kommer i økonomisk uføre. Så det er ikke en faktor du behøver tage med i betragtning når du vælger dit medlemskab.

Priser

Priserne for at være medlem ligger i intervallet 450-500 kroner per måned. De a-kasser der ikke er fagspecifikke er generelt en smule billigere end dem der er fagspecifikke.

Er du studerende er det ofte gratis at være medlem.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Det kræver en samlet vurdering at for at kunne svare på det spørgsmål. Det handler om din individuelle situation i forhold til hvad a-kasserne tilbyder.  

Næsten alle a-kasser tilbyder forskellige fordele for deres medlemmer. Kig dem gerne inden du beslutter dig for hvilken arbejdsløshedskasse du skal melde dig ind i.

Bedste a-kasse

Bruger vi Trustpilot som kilde finder vi at Danmarks bedste a-kasse er Det Faglige Hus. I tabellen nedenunder finder du de ti højest anmeldte a-kasser hos Trustpilot hvilket selvfølgelig skal tages med et vist gran salt.

A-kasse Score
CA 4,9
Business Danmark 4,7
Frie 4,7
ASE 4,5
MA 4,5
Det Faglige Hus 4,4
Min a-kasse 4,4
HK 4,3
Krifa 4,2
FTF 4,2

Billigste a-kasser

Den billigste a-kasse i Danmark er Din Sundhedsfaglige (DSA) som koster 470 kroner per måned. Akademikernes er en tæt toer til 484 kroner per måned.

Danmarks billigste a-kasse og fagforening som samlet pakke er Det Faglige Hus til en samlet månedlig pris af 566 kroner (497 for a-kassen og 69 for fagforeningen).

A-kasse priser

Sammenlign a-kasser i Danmark

Her i oversigten har vi samlet ni forskellige a-kasser.

Lønsikring

Foruden almindelige dagpenge har du mulighed for at supplere med en lønsikring. Beløbet du kan modtage afhænger af din normalløn, hvilken forsikringsgrad du vælger og din a-kasse. Du kan som regel forsikre dig op til 80-90% af din normalløn. Den specifikke procentsats er afhængig af hvor du tegner din lønsikring henne.

En lønsikring kan dække i forskellige perioder, men 12 måneder er tit standard. Og en karensperiode på 1 måned er også tit standard.

Alle a-kasser i oversigten tilbyder deres medlemmer mulighed for at tegne en lønsikring.

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

Selvom danske a-kasser og fagforeninger ofte er samlet under samme paraply er det to helt forskellige organisationer. Historisk set har de ofte været forbundet men er det ikke lige så tit længere.

En fagforening håndterer medlemmernes interesser i forhold til arbejdsgivere. En fagforening forhandler overenskomster hjem for sine medlemmer, og har lov til at tjene penge.

A-kasser derimod må ikke tjene penge men må opkræve gebyr for at dække sine udgifter og den sidste og mindste del af dagpengene som ikke kommer af arbejdsmarkedsbidraget på 8%

Så selvom de to tit er organiseret sammen behøver det ikke nødvendigvis at være sådan.

Billig a-kasse i Danmark

Det er som nævnt uden betydning for din dagpengesats hvor du er medlem henne. Så blandt andet fordi det er ganske let at skifte, kan der for de fleste være en del penge at spare ved at skifte til Danmarks billigste arbejdsløshedskasse. Hvis du også vil have en ekstra forsikring kan der være endnu mere at spare ved at vælge den billigste a-kasse med lønsikring.

Hvis du både vil være medlem af en a-kasse og en fagforening, kan det være hensigtsmæssigt at vælge efter hvad det er den billigste a-kasse og fagforening pakke.

Så hvis du frygter at det er vanskeligt at skifte a-kasse har vi gode nyheder til dig. Det er meget simpelt og din nye a-kasse ordner alt det praktiske omkring et skifte.

Alle dine oplysninger er allerede i systemet så det er ganske nemt at skifte.

Du mister heller ikke din anciennitet ved at skifte til en anden. Og selvom du ikke kan spare penge ved at skifte, kan du måske få andre og bedre medlemsfordele.

At skifte a-kasse

Hvis du frygter at det er vanskeligt at skifte har vi gode nyheder til dig. Det er meget simpelt og din nye arbejdsløshedskasse ordner alt det praktiske omkring et skifte.

Alle dine oplysninger er allerede i systemet så det er ganske nemt at skifte.

Andre faktorer end prisen

Der kan selvfølgelig være andre faktorer du også vægter foruden prisen alene. Men du kan også vælge udelukkende ud fra prisen. Som allerede nævnt er dagpengesatserne de samme.

Husk at du ikke behøver at være medlem af både a-kassen og fagforeningen for at være med i en arbejdsløshedskasse. Hvorvidt du ønsker at være medlem af en fagforening i tilgift er helt op til dig selv.

A-kasse for selvstændige

Hvis du driver egen virksomhed er det en rigtig god ide at melde dig ind i en a-kasse. Som selvstændig er den økonomiske situation væsentlig mere usikker og risikofyldt end den er for en lønmodtager. Lønmodtageres lønninger er garanteret i forskellige fonde, mens du som selvstændig oftest er den sidste til at få penge hvis det kniber med økonomien og likviditeten. Hvis det er tilfældet kan det være en god ide at vælge en billig a-kasse for selvstændige.

ASE og Dana er eksempler på a-kasser der oprindeligt er lavet specifikt til selvstændige.

Den billigste a-kasse for selvstændige er Virksom som koster 469 kroner per måned.

Forskel på a-kasser

Foruden prisen for at være medlem er der forskel på servicen a-kasserne leverer og hvilke kurser de tilbyder deres medlemmer.

Karriererådgivning og jobsøgningskurser er klassiske ydelser a-kasserne leverer til deres medlemmer. Derudover kan du igennem flere af dem få forskelle rabataftaler og fordelagtige priser på især forsikring og rejser. 

Er a-kasse fradragsberettiget?

Det korte svar er ja, du får fradrag for dine udgifter. Det vil sige at skattevæsenet betaler en del af dit medlemskab. Dette skattefradrag bliver automatisk tilføjet af SKAT så du behøver ikke selv foretage dig noget i den henseende.

Udmeldelse af a-kasse

Det er ganske let at melde sig ud, men processen kan være forskellig for den enkelte a-kasse.

Det kan blive en smule mere kompliceret hvis du også har andre services for forsikringer og rabatordninger gennem din a-kasse.

Historien om a-kasser i Danmark

De første a-kasser blev dannet for over 100 år siden i slutningen af 1800-tallet. Til at starte med blev de drevet af medlemmerne, men i 1906 kom de første statsstøttede a-kasser. Og den første lovgivning blev indført på området.

Allerede dengang var der regler for hvem der kunne modtage understøttelse. Og faktisk minder reglerne fra dengang ganske meget om dem vi har i dag. Organiseringen og reglerne for det danske arbejdsmarked har vist at være overordentlig holdbare.

Gode råd til a-kasser

Lad os slutte af med at opliste et par gode råd omkring a-kasser:

Meld dig ind i en arbejdsløshedskasse mens du stadig er i arbejde. Hvis du er studerende, så meld dig ind inden du er færdig. I de fleste a-kasser er det gratis at være medlem, så længe du er studerende.

Afklar dit behov og dine ønsker og undersøg markedet med det i mente. Afhængigt af dit behov, er det måske fornuftigt også at tegne en lønsikring.

Hvis prisen er det væsentligste parametre så vælg en billig a-kasse og fagforening. Men det kan jo sagtens være noget andet er vigtigst for dig. Det vigtige er at du vælger lige præcis den der er den rigtige til dig.

Skift a-kasse hvis det giver mening for dig. Du har ingen grund til at være bange for det.

Kig også på om du samtidig skal være medlem af en fagforening. Du kan både være medlem af en anden fagforening eller i den som a-kassen er organiseret sammen med. Det er også noget du helt selv bestemmer.

Visse a-kasser har specialiseret sig i selvstændige, så selvom du ikke er ansat kan der sagtens være mening i at være medlem alligevel.

Læs også:

A-kasse

Oftest stillede spørgsmål

Hvad er den billigste a-kasse?

Den Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) er Danmarks billigste a-kasse med et kontingent på 470 kroner per måned. Den billigste fagforening er Det Faglige Hus til 69 kroner per måned.

Hvordan tjener a-kasser penge?

En a-kasse må som sådan ikke tjene penge, men må opkræve kontingent for at kunne betale sine udgifter.