Aktier for begyndere 2017 – Bedste start når du køber din første aktie

Køb aktier online?Lad os starte med at få et meget centralt spørgsmål på plads i denne artikel om investering i aktier for begyndere; hvad er aktier? En aktie er en ejerandel af en virksomhed. Det betyder at du som aktionær har ret til indflydelse, og en andel af en eventuel profit.

Din ret til indflydelse og profitten er direkte proportionel med din ejerandel i virksomheden. Så hvis du ejer 5% af aktierne i virksomheden, har du 5% af stemmeretten og ret til 5% af profitten. I visse tilfælde har virksomheder dog aktieklasser. Det kan betyde at en aktie kan have op til ti gange så meget stemmeandel som en anden aktie.investering i aktier for begyndere investering for begyndere aktie

Køb aktier

Det er naturligvis kun den del af profitten der bliver udbetalt, du som aktionær har ret til. De penge der bliver i virksomheden, vil til gengæld øge værdien af virksomheden. Derved får du indirekte også får glæde af dem.

Lad os se på visuelt indtryk af hvor lukrativt investering (især i aktier) kan være. Nedenstående graf viser udviklingen i værdien af dine investeringer hvis du lægger 1.000 kroner til side til investering hver måned i 40 år. Her er antaget et årligt afkast på 8% (ganske rimeligt i en historisk kontekst) og en skatteprocent på 42 på afkast. Efter de 40 år vil din investering have en værdi på 1,3 millioner og af dem har du “kun” sparet de 480.000 kroner op selv.

Renters rente kan være meget kraftfuld. De røde pinde er egenindbetaling mens de blå er rent afkast. Den horisontale akse er år.

Køb aktier

Vi skriver om udviklingen på aktiemarkedet hver dag, så det er et godt sted at starte hvis du vil igang med investering i aktier.

Investering i aktier for begyndere

En af de vigtigste ting at få på plads inden du begynde at investere, er din risikoprofil. Er du villig til at risikere store udsving i aktiekursen og endda tab på dine aktier. Til gengæld for at have muligheden for at lave store afkast? Som udgangspunkt betyder større risiko ved investering i enkelte aktier potentiale for større gevinster, og omvendt.

Din tidshorisont er et andet vigtigt aspekt at have på plads inden du begynder at investere. Afhængig af hvornår du skal have pengene klar til forbrug, skal du have risikoen og likviditeten af aktier med i dine overvejelser. Hvis du skal bruge pengene indenfor en kort tidshorisont, bør du ikke vælge risikable aktier. Likviditeten på aktierne skal være høj, og måske skal du endda vælge obligationer med kort løbetid istedet for. Likviditeten er ikke noget problem hvis du handler store europæiske eller amerikanske aktier.


Oversigt over online trading platforme. Køb aktier for begyndere og alle andre.

PLATFORMANMELDELSEHØJDEPUNKTERBEDST TILPRIS PER HANDELMINIMUMS
INDSKUD
OPRET KONTO


ANMELDELSEBalancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskudAlle0,01% - 0,3%$100KONTO
Plus500ANMELDELSEMange produkter og mulighed for høj gearingCFD-trading0,2%DKK1.000KONTO
Din kapital er i fare
ANMELDELSEEkstrem fleksibilitet ved gearing og handel med bitcoinsValutahandel0,02%$1KONTO
ANMELDELSEAdgang til mange markeder og produkterDaytrading0,01% - 0,07%DKK1.000KONTO
ANMELDELSEMulighed for at kopiere de bedste investorerSocial trading0,02% - 0,5%$200KONTO
ANMELDELSESImple og overskuelige graferBinære optionerVarierer€100KONTO

Alle tradere er fuldt reguleret. Bemærk at handel indebærer risiko. 

*ØkoNEMi modtager kommission fra platformene


Investering for begyndere – Begynd at investere

Du har mulighed for at købe enkeltaktier som Novo eller Mærsk, eller du kan købe investeringsfonde som har specialiseret sig indenfor en branche eller et land. Du kan købe en investeringsfond der afspejler det danske aktiemarked eller en fond der handler olieaktier i Rusland for eksempelvis. Mulighederne er nærmest uendelige, og hvis du har lyst til det mere eksotiske er det bestemt værd at overveje.

Det skal dog nævnes at det er ekstremt svært for enkeltinvestorer at udvælge aktier, og klare sig bedre end det generelle marked. Så hermed er anbefalingen at købe en ETF (Exchange Traded Fund) eller en CFD ( Contract For Difference).

Aktie, ETF eller CFD

En ETF er en finansielt instrument der ligger passivt i et udvalgt index. At de ligger passivt betyder at de ikke vælger aktier, men sørger for at deres portefølje hele tiden afspejler markedet. En CFD er en terminskontrakt hvor du betaler/betales af din aftalepart ændringen af værdien af aktivet.

Ved at handle en CFD skal du kun betale margin hvilket betyder at du får mulighed for at sprede dine investeringer og risiko væsentlig mere end ved køb af enkeltstående aktier. Da du kun skal lægge margin og dermed kan sprede dig mere bliver din risiko anderledes end ved aktieinvesteringer. Derfor skal du være forsigtig til at starte med. En CFD giver dig også muligheden for at gå kort som privatinvestor.

At gå kort i en aktie(eller et anden værdipapir) er kort beskrevet det diametralt modsatte af at købe et værdipapir (at gå lang). Hvis du går kort låner og sælger du et papir du ikke ejer og modtager derfor en salgspris. Ved udbytte betaling skal du betale til ejeren af papiret og når du skal ud af aftalen skal du betaler værdien af aktivet til ejeren. Hermed kan ejeren så købe det tilbage og er derfor i samme situation som hvis du ikke havde gået kort.

Strategi – Aktie

Du skal enten vælge en aktiv eller en passiv investeringstrategi. Ved en aktiv strategi køber og sælger du jævnligt dine aktier. Dette har som konsekvens at dine handelsomkostninger bliver markant højere end ved en passiv strategi. Ved en passiv strategi udvælger du din portefølje og ændrer kun i den for at ændre i fordelingen af aktiver. Lad os sige du ønsker at have 10% af dine penge i danske aktier, og de stiger mere end resten af porteføljen. Så må du sælge ud af dem for at komme tilbage på de 10%, men det er en strategisk handel, ikke en aktiv handel.

Risikospredning

Når det drejer sig om aktier for begyndere er risikospredning ekstremt vigtigt. Endnu vigtigere end det er i forvejen. Du bør aldrig kun have ganske få aktier i din portefølje, men have aktier fra forskellige lande og brancher. Både en ETF og en CFD giver dig rigtig gode muligheder for risikospredning til ganske lave omkostninger (du skal betale transaktionsomkostninger hver gang du køber eller sælger aktier). Så her er endnu en årsag til at vælge en ETF eller en CFD når det drejer sig om aktier for begyndere. Og i og for sig også når det drejer sig om mere rutinerede investorer. Dog er en CFD mere risikofyldt end en ETF fordi du ved en CFD kan investere mere end de penge du selv kommer med. Hermed bliver gearing altså introduceret, og derfor skal der trædes mere varsomt.


Oversigt over online trading platforme. Køb aktier online her

PLATFORMANMELDELSEHØJDEPUNKTERBEDST TILPRIS PER HANDELMINIMUMS
INDSKUD
OPRET KONTO


ANMELDELSEBalancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskudAlle0,01% - 0,3%$100KONTO
Plus500ANMELDELSEMange produkter og mulighed for høj gearingCFD-trading0,2%DKK1.000KONTO
Din kapital er i fare
ANMELDELSEEkstrem fleksibilitet ved gearing og handel med bitcoinsValutahandel0,02%$1KONTO
ANMELDELSEAdgang til mange markeder og produkterDaytrading0,01% - 0,07%DKK1.000KONTO
ANMELDELSEMulighed for at kopiere de bedste investorerSocial trading0,02% - 0,5%$200KONTO
ANMELDELSESImple og overskuelige graferBinære optionerVarierer€100KONTO

Alle tradere er fuldt reguleret. Bemærk at handel indebærer risiko. 

*ØkoNEMi modtager kommission fra platformene


Aktier for begyndere

Normalt bruger man historisk udvikling til at estimere risikoen for en aktie, og investeringsforeningers præstation. Og det er bestemt en fornuftig tilgang. Dog er det vigtigt at understrege at historien ikke er nogen som helst garanti for at det fortsætter. Historisk har aktier været en rigtig god investering i sammenligning med råvarer, ejendomme og obligationer. Så hvis fortiden kan lære os noget om fremtiden er det at investering i aktier vejen til øget velstand. Og jo før du starter jo bedre.