Banklån – Hvordan du får det bedste og billigste i 2020

Hvad er et banklån?

Som navnet direkte beskriver er et banklån et lån optaget i en bank. Der findes mange forskellige former for banklån. Og det er nærmest ubegrænset hvad du kan låne penge til. Til gengæld kan det være vanskeligt at finde det billigste banklån.

Banken er som udgangspunkt ligeglad med hvad du låner penge til. Så længe du er i stand til at betale pengene tilbage plus de løbende renter og gebyrer. Med et fagudtryk kaldes det at være kreditværdig.

Du kan både optaget et lån i din sædvanlige bank, eller hos en anden bank. Det er der sådan set ingen begrænsninger på, og du kan sagtens have konto i flere forskellige banker. Det kan endda være ganske fornuftigt for at sprede risikoen lidt.

Billigste banklån

Kreditvurdering

Når banken skal kreditvurdere dig vil banken typisk se dine lønsedler, en årsopgørelse og et budget. Udfra disse informationer beslutter banken, om du har luft nok i din økonomi til at klare de løbende renter og afdrag.

Hvis du alligevel er på udkig efter et nyt banklån, er det en oplagt mulighed for samtidig at undersøge om det kan betale sig at skifte bank.

Billigste banklån

Af oplagte årsager er du naturligvis interesseret i at have det billigst mulige banklån. Og samtidig de bedste vilkår generelt hos din bank.

For at øge muligheden for det, er det vigtigt at vise at du har styr på tingene. Herunder især at have overblik over din privatøkonomi.

Så hvis du lægger et godt budget, og forbereder dig grundigt inden dit møde med banken, stiller du dig selv i den bedste position.

Hvilke slags lån kan man få i en bank?

De fleste banker tilbyder deres kunder flere forskellige slags lån. To af de mest almindelige er banklån til bolig og til forbrug.

Et lån til bolig enten udstedt som et lån med løbende afbetaling, eller som en boligkredit som er en slags kassekredit. Realkreditlån kan ikke optages i banken men hos et realkreditinstitut dog oftest med banken som formidler.

Forbrugslån bliver for de meste udstedt som en kassekredit, eller som et lån der løbende skal afbetales.

Banklån eller realkreditlån

Med de for øjeblikket stigende bidragssatser, er det faktisk efterhånden tæt på at være muligt at optage et banklån der er ligeså billigt som et realkreditlån.

Dog skal du så være opmærksom på hvilke muligheder banken har for at ændre renten løbende. Og hvor svært det er for banken at opsige dit lån.

Du vil heller ikke have mulighed for at konvertere dit lån, hvis du har banklån istedet for et realkreditlån. Og især med de nuværende renteniveauer kan det være en spændende mulighed.

Omkostningerne

Det leder os videre til at kigge nærmere på hvordan vi skal sammenligne omkostninger på forskellige lån.

Hvis vi to lån som er sammenlignelige med hensyn til lånebeløb, afbetaling og løbetid kan vi sammenligne omkostninger ved at kigge på ÅOP.

Det er meget bedre at bruge ÅOP fremfor renter, da der for mange lån er andre omkostninger end kun rente.