Realkreditpantebrev i 2018 – Ultimativ guide til realkreditpantebreve

Sidst opdateret 12. April 2018

Hvad er et realkreditpantebrev

Et realkreditpantebrev er et gældsbrev som giver et realkreditinstitut sikkerhed for et udstedt lån i låntagers faste ejendom. Pantebrevet oprettes når du som boligkøber optager et realkreditlån til at finansiere dit boligkøb. Realkreditinstituttet får pant (sikkerhed) for lånet i din faste ejendom.

Billede af et realkreditpantebrev

Hvad er et pantebrev

Et pantebrev er et gældsbrev udstedt mod sikkerhed i fast ejendom. Undtagelsen er skadesløsbreve som ikke behøver have sikkerhed i fast ejendom, men kan også være udstedt som virksomhedspant eller fordringspant.

Et gældsbrev er en skriftlig erklæring der beskriver hvilke vilkår der gælder for et optaget lån. Herunder beløbet der skyldes, renter og afdrag der skal betales, lånets løbetid og hvad der medfører misligeholdelse af lånet.

Et realkreditlån er et lån optaget mod sikkerhed i fast ejendom, og kan dække de første 80% af købsprisen for ejendommen. Fordi der er sikkerhed for lånet i ejendommen, kan udstederen (realkreditinstituttet) skaffe finansiering for lånet ved at udstede obligationer som købes af eksterne investorer, og dermed opnås der en meget fordelagtige rente.

Altså et realkreditpantebrev

Et realkreditpantebrev er altså selve den juridiske sikkerhed i fast ejendom for et realkreditlån. Pantebrevet skal tinglyses for at være gyldigt, og denne tinglysning koster i af 1,5% af lånet plus stempelafgifter på 1.660 kroner. Omkostningerne vil tinglysning bliver som regel finansieret igennem realkreditlånet.

Andre pantebreve

Foruden realkreditpantebreve findes der tre andre former for pantebreve;

  1. Sælgerpantebreve
  2. Ejerpantebreve
  3. Skadesløsbreve

De tre andre fungerer mere uafhængigt som panterbreve, hvorimod et realkreditpantebrev mere er sikringsakten til et realkreditlån. Vi har skrevet en general artikel om pantebreve her.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG FÅ ØKONOMISKE TIPS

. Jeg giver hermed tilladelse til opbevaring af mit navn og emailadresse via MailChimp og til at modtage nyhedsbreve fra ØkoNEMi indtil jeg vælger at afmelde dem. Jeg kan til enhver tid framelde mig