Valutakurser – Altid opdateret valuta og valutaomregner

Hvad er valuta?

Valuta er basalt set et lands eller områdes betalingsmiddel og bruges til at handle og prisfastsætte varer. En valutakurs opstår så ved at sætte værdien af en valuta op imod værdien af en anden.

En valutakurs skal altså forstås som forholdet mellem to valutaer, og kaldes også et valutakryds. Hvis vi som eksempel tager EURUSD vil en kurs på 1,10 betyder at vi skal erlægge 1,10 US dollar for at kunne veksle til en enkelt euro.

Vi tager altså værdien af euroen og deler med værdien af dollaren. Hvis kursen på krydset er over en betyder det at euroen er mere værd end dollaren. Bliver værdien derimod under en er dollaren mere værd end euroen.

Men selvom det er simpelt at beregne en valutakurs bliver det straks mere kompleks at beskrive hvilke parametre der påvirker værdien af de forskellige valutaer. Grundlæggende er valutaerne et redskab til at handle varer og tjenesteydelser internt i et land, og mellem forskellige lande. I stedet for at bytte varer, har vi opfundet penge til at lette transaktionerne.

Basalt set bliver værdien af valutaer påvirket af udbud og efterspørgsel som så mange andre ting indenfor den økonomiske verden. Men udbuddet og efterspørgslen efter en valuta bliver påvirket af ganske mange ting. Eksport, import, renteforhold, pengepolitik og finanspolitik i øvrigt.

I det fleste lande er det centralbankerne der udsteder statsobligationer og valuta og dermed også har det overordnede ansvar for valutakursen.

Den danske krone som valuta

Den danske krone er som bekendt ikke en del af Euroen. Ligesom den svenske krone ikke er, eller den britiske pund kurs ikke var inden briterne stemte nej til fortsat medlemskab af EU.

Men kronen er dog bundet op på Euroen via vores fastkurspolitik. Denne fastkurspolitik betyder at Nationalbanken intervenerer i valutamarkedet ved for eksempel at købe eller sælge udenlandsk valuta når kronen svinger mere end planlagt i forhold til euroen.

Denne intervention foregår både via køb og salg af dansk og udenlandsk valuta og via rentepolitik. Når kronen bliver for lidt værd sættes renten op, og når den bliver for meget værd sættes renten ned.

Det er Nationalbanken der udsteder danske kroner med mønter og sedler. Og via bankerne kommer de ud i samfundet og ud til forbrugerne.

Kronen har været officiel valuta i Danmark siden 1875 hvor den afløste rigsdaleren. Sammen med indførelsen af kronen startede også den Skandinaviske møntunion der delvist ophørte i 1924 og formelt ophørte i 1972. Så nu skal vi også bruge en valutaberegner når vi handler med Norge og Sverige.

Valutakurser live

Når vi skal på ferie i udlandet eller rejse i andre forbindelser skal vi bruge dagens valutakurser. Ligeledes når vi køber ting eller tjenesteydelser fra udlandet, især over nettet som efterhånden er ganske almindeligt.

Når vi er på ferie i udlandet kan vi efterhånden mange steder bruge vores internationale betalingskort som VISA og Mastercard til at betale med. Men mange steder er betalingskort ikke så udbredt som de er i Danmark. Og gebyrerne ved at bruge betalingskort kan også let løbe løbsk. Derfor kan det være en fordel at veksle til kontanter i lokalvaluta for at være på den sikre side.

Som regel vil den valutaberegner de lokale banker bruger give dig en væsentlig dårligere kurs end de officielle. Derfor kan det være en god ide at kigge dig godt for når du veksler penge.

Når vi skal på ferie eller handler varer og tjenesteydelser med udlandet bliver vi mere direkte gjort opmærksom på valuta. Selvom processerne er blevet væsentligt lettere de senere par år, er der stadig nogle vigtige forhold at være opmærksom på.

Valutakurser

Valutaomregner til virksomheder

For virksomheder med udenrigshandel kan kursen være meget vigtig for at profitten ikke bliver udvandet grundet store udsving. Fornuftigt nok er mange danske virksomheder derfor begyndt at risikoafdække når de har en valutaeksponering.

Der kan være ubehagelige konsekvenser hvis der er aftalt en pris den ene dag, men kursen har ændret sig i negativ retning den dag betalingen modtages. Så er prisen lige pludselig dårligere end forventet.

Det modsatte kan selvfølgelig også ske, men målet for langt de fleste virksomheder er at de på forhånd kender prisen både når der købes og sælges. Det er usikkerheden der såvidt muligt skal elimineres eller minimeres.

Valutakurser i realtid

Eftersom det globale valutamarked er verdens med afstand største finansielle marked er det også et marked med stort fokus og er konstant i bevægelse. Markedet er åbent 24 timer i døgnet alle ugens hverdage. Det kan blandt andet have som konsekvens at valutakurserne til tider kan flytte sig med voldsomme hastigheder.

Derfor kan det være meget vigtigt at have adgang til opdaterede valutakurser. Eller det kan være ren interesse at følge med.

Valuta tegn

$ = Dollar

€ = Euro

£ = Pund

¥ = Yen

= Kinesisk

Krypto valuta

Siden opstarten af Bitcoin i 2009 er virtuelle valutaer vokset kraftigt og blevet kendt blandt de almindelige forbrugere. Så afhængig af udviklingen kan fremtiden for valuta se helt anderledes ud end det ser ud i dag.

Lad os kort kigge nærmere på de to største;

Bitcoin

Bitcoin er den oprindelige virtuelle valuta og blev skabt af den/de ukendte Satoshi Nakamoto. Teknologien bag er baseret på blockchain og det kræver en elektronisk wallet at kunne opbevare sine Bitcoin.

Visse steder i Schweiz kan Bitcoin anvendes til både at betale skat og købe fast ejendom.

Etherium

Etherium er den næststørste virtuelle valuta efter Bitcoin og blev skabt i 2015. Etherium er faktisk open-source platform/protokol der gør det muligt at bruge blockchain teknologi til at skaber forskellige applikationer.

Valutaen bag hedder Ether.