Danske banker – Oversigt over de bedste banker i Danmark

Sidst opdateret 18. April 2018

Hvad er en bank?

En bank er basalt set en finansiel virksomhed der opbevarer indskud fra kunder, og låner derefter penge ud til kunder. De indskud banker i Danmark opbevarer for kunderne, bliver så både formidlet videre til folk der gerne vil låne penge, og placeret i værdipapirer. Nederst på siden kan du finde en oversigt og beskrivelse af de største danske banker og sparekasser.

Banker i Danmark beskæftiger sig for mestendels med kortvarig kredit, det vil sige med udlån af midler der ikke er bundet i længerevarende perioder som kassekredit og banklån. I modsætning hertil findes realkreditinstitutter som oftest har lange tidshorisonter på deres lån.

Billede af danske banker

Lån

Den traditionelle del af bankens forretninger er som nævnt ind- og udlån af penge til deres kunder. Indlån modtages på lønkonti, højrentekonti, børneopsparing og forskellige andre konti.

Udlån foretages på almindelige banklån, kassekreditter, boliglån og andre produkter.

Du kan læse meget mere om kviklån lige her.

Boliglån

Et boliglån bruges til at finansiere en del af købet af en fast ejendom. Når du køber fast ejendom kan du finansiere 80% af købet ved et realkreditlån og de næste 15% igennem et boliglån.

Begge to lån tilbyder en høj grad af sikkerhed, og kan derfor optages til nogle af markedets laveste renter. Realkreditlånet er som udgangspunkt billigst fordi det har en højere prioritering end boliglånet.

Rente

En rente er den pris der skal betales for at optage et lån. Så hvis du låner banken penge ved at have indestående på din konto betaler banken dig herfor. Eller det har de i hvert fald gjort traditionelt. Tingene lader til at stå sig lidt anderledes for tiden.

Og hvis du optager et lån i banken skal du betale rente herfor. Hvordan det foregår afhænger af lånetyper og din økonomi i øvrigt. Men det er helt sikkert dyrere end at låne penge til banken.

Investering

Investering er udskydelse af forbrug her og nu med forventningen om at have mere til forbrug engang i fremtiden. Investering kan foregå på mange forskellige måder, ofte ved køb af forskellige finansielle instrumenter. Det klassiske er aktier og obligationer, men det er mange andre muligheder også.

Investering er ikke direkte relateret til danske banker, men kan foregår igennem dem og med din bank som formidler og holder af depot. Så banken står for opbevaringen og administrationen af dine værdipapirer.

Bank sammenligning

For at finde den bank butik der passer bedst til dine behov er det fornuftigt at få tilbud fra flere forskellige danske banker. Det kan du enten selv kaste dig ud i, eller du har vælge professionelle til at gøre det for dig.

Når du har modtaget tilbud fra danske banker kan du enten vælge det tilbud du synes bedst om, eller du kan bruge tilbuddet til at presse din nuværende bankforbindelse til at give dig bedre vilkår. Er de ikke villige til det, har du jo bedre tilbud på hånden.

Undersøgelser har vist at den gennemsnitlige dansker kan spare 12.000 kroner om året på at skifte bankforbindelse. Det er unægtelig rigtig mange penge, og over tid bliver de timer du bruger på det muligvis til de mest velbetalte nogensinde.

Hvis du tilmed skifter fra den dyreste til den billigste af bankerne, er der helt op til 25.000 kroner at spare om året, viser denne undersøgelse fra taenk.dk som er en del af Forbrugerrådet Tænk.

Billede af at skifte bank

Prisforskel ved banker i Danmark 2018

Grafen ovenfor illustrerer præcis hvor mange penge 12.000 kroner sparet rent faktisk er. Den røde linje viser beløb per år i al overskuelig fremtid, og de blå søjler viser den samlede besparelse summeret for hvert år.

Vi kan også udlede at hvis bankerne virkelig tjener så mange penge mere end nødvendigt per kunde, så må de alt andet også være interesserede i at give gode forhold for nye gode kunder.

Det er allerede beskattede lige ned i foret penge, og kan bruges præcis som du finder mest hensigtsmæssigt. Så i virkeligheden er det intet som helst at betænke sig på.

Bankskifte hvordan

 1. Undersøg markedet for banker der er interesseret i dig som bankkunde.
 2. Find oplysningerne som banken efterspørger frem; det drejer sig om lønsedler, pensionsinfo og din seneste årsopgørelse. Din årsopgørelse kan du læse om her.
 3. Læg et budget, eller find dit nyeste budget frem. Du kan læse meget mere om at lægge budget lige her.
 4. Lad banken klarer alt det praktiske, og spar tusindvis af kroner. Banken kan både klare at ændre din NemKonto, og give din arbejdsgiver besked om din nye konto til løn. Dine faste aftaler du har sendt til betalingsservice kan banken også flytte for dig. Dog er du selv nødt til at ændre kreditkort til online abonnementer såsom Spotify, telefon og hvad du er tilmeldt. Og selvfølgelig fortælle folk der overfører penge til dig om dit nye kontonummer.

Her er tre faktorer som du kan vælge at tage udgangspunkt i;

 1. Bankpriser
 2. Kundeservice
 3. Digitale produkter

Ved bankpriser menes både hvad du skal betale for at låne penge, bruge netbank og have betalingskort. Og hvad du får for at have penge stående i banken.

Kundeservice indebærer hvor let det er at komme i kontakt med banken, og får svar på spørgsmål og udfordringer. Tilbyder banken de rigtige produkter til din privatøkonomi, og er den villig til at tilbyde dem til dig til den rigtige pris. Hvorvidt danske bankerne også tilbyder realkreditlån og forsikring som en del af pakken, kan også tages med i betragtningen.

Digitale produkter er netbanken og mobile betalingsløsninger for lige at nævne et par stykker. Hvordan fungerer de, er de brugervenlige og udvikler banken til stadighed nye produkter der kan hjælpe dig i din hverdag?

Hvorfor skal jeg skifte bank?

Som beskrevet ovenover kan der være mange penge at spare ved at skifte bank. Og faktisk kan det hele klares online i disse dage.

Samtidig har bankerne siden finanskrisen skruet gevaldigt op for de gebyrer de afkræver for at have dig som kunde. Og ikke alene skal du svare rente for dine lån, og gebyrer for at have dig som kunde. De investerer også de penge du har stående på dine konti og tjener yderligere herved, mens du vel nærmest får 0% i rente, eller ligefrem skal betale for at have dem stående.

Bankmøde inden bankskifte

Husk at forbedre dig til det første møde i banken, og husk at selvom titlen er bankrådgiver er han/hun først og fremmest ansat i en bank, og har banken og egne interesser som hovedprioritet. Bankrådgiveren er bankens sælger, så forhold dig kritisk til den information du bliver præsenteret for.

Få afklaret hvad du betaler for dine bankforretninger i øjeblikket. Hvad får du i rente, og hvad betaler du for eventuelle lån, netbank, betalingskort og gebyrer generelt.

I stedet for at fokusere på hvad banken forventer af dig, skal du hellere fokusere på hvad du forventer af banken. Du er kunden, så det er dine interesser der bør varetages. I det hele taget skal du få foretaget et bank tjek for din egen skyld.

Det er bestemt muligt at du kan forhandle dig til endnu bedre aftaler i din nuværende bank. Eller måske bruge et bank tilbud fra den nye bank, til at presse din nuværende bank med.

Danmarks største banker i 2018

Hermed en liste over de 18 største danske banker ifølge Finansrådet. Størrelse er defineret som arbejdende kapital som er summen af indlån, egenkapital, udstedte obligationer og efterstillede kapitalindskud.

Tallene er fra 2015 og er kun baseret på bankforretning og dermed ikke total koncernforretning. Det vil for eksempel sige at Realkredit Danmark ikke tæller med hos Danske Bank, selvom det er en del af koncernen.

Danske banker efter størrelse

Top 5 over danske banker

 • Danske Bank
  • Danmarks største bank med omkring 1,8 millioner kunder og hovedkontor i København. 1,8 millioner kunder er ganske mange i et land med kun 5,7 millioner indbyggere.
 • Nordea Danmark.
  • Landets næststørste bank med over en million kunder, og har hovedkontor i Stockholm i Sverige.
 • Jyske Bank
  • En sammenslutning af en længere række af mindre jyske pengeinstitutter og har hovedkontor i Silkeborg.
 • Sydbank
  • Blev skabt via en sammenslutning af fire sønderjyske pengeinstitutter i 1970, og har hovedkontor i Aabenraa.
 • Nykredit Bank
  • En del af realkreditinstituttet Nykredit, så den henvender sig til boligejere ligesom Nykredit overordnet set gør. Hovedkontoret ligger på Vesterbro i København.

Top 6-10 af danske banker

 • Spar Nord Bank
  • Spar Nord har hjemme i det nordjyske men har udvidet sin tilværelse til hele landet.
 • Arbejdernes Landsbank
  • AL er stiftet af fagforeninger og i dag er LO hovedaktionær. Men derudover er det en helt almindelig bank. Hovedkontoret ligger på Vesterbro i København.
 • Saxo Bank
  • Banken er startet som broker, og har siden bredt sig ud til også at tilbyder mere traditionel bankforretninger til visse af deres kunder. Hovedkontoret ligger i Tuborg Havn.
 • Ringkjøbing Landbobank
  • Banken er startet i Ringkøbing hvor det meste af forretningerne stadig finder sted, men har med tiden åbnet afdelinger i andre jyske byer og også i få byer på Sjælland. Hovedkontoret ligger stadig i Ringkøbing.
 • Vestjysk Bank
  • Banken har hovedkontor i Lemvig i Nordjylland og har ellers 18 afdelinger spredt ud over landet.

Top 11-18 af danske banker

 • Kronjylland Sparekasse
  • Banken er skabt via ganske mange fusioner og har hovedkontor i Randers.
 • Lån og Spar Bank A/S
  • Oprindeligt kun for privatkunder men åbnede op for erhvervskunder i 2009. Hovedkontoret ligger på Højbro Plads i København.
 • Den Jyske Sparekasse
  • Banken har 39 afdelinger spredt ud over Jylland men ikke i Vendsyssel og hovedkontor i Grindsted.
 • Jutlander Bank
  • Skabt i 2014 gennem en fusion mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro. Har hovedkontor i Aars.
 • Sparekassen Sjælland
  • Banken er skabt via ganske mange fusioner og fik sit nuværende navn i 2001. Hovedkontoret ligger i Holbæk.
 • Sparekassen Vendsyssel
  • Skabt i 2001 gennem en fusion mellem Vrå Sparekasse og Jelstrup Lyngby Sparekasse. Hovedkontoret ligger i Vrå.
 • Alm. Brand Bank
  • Bankdelen af den finansielle koncern Alm Bank der både har forsikring, bankvirksomhed og pension. Hovedkontoret ligger på Midtermolen i København.
 • FIH Erhvervsbank
  • Er en erhverv- og investeringsbank med hovedkontor i København.

Som det ses af oversigten er det nærmest ingen udenlandske banker i Danmark. Nordea er faktisk den der kommer tættest på med hovedkvarter i Stockholm.

Antal banker i Danmark

Antallet af pengeinstitutter i Danmark har været faldende de seneste mange år. Det er der flere årsager til. Blandt andet urbaniseringen og den teknologiske udvikling, men finanskrisen har måske haft den største betydning.

I 2015 var der lige over 100 forskellige pengeinstitutter i Danmark, et tal der er faldet fra over 230 i 1991. Det tal er derefter faldet stille og roligt op gennem 90’erne og de tidlige 00. Der var 175 i 2007 året inden finanskrisen startede. Og herfra er faldet så begyndt at tage til i styrke.

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank er landets centralbank og er en uafhængig og selvejende institution. Nationalbanken har tre hovedformål med sit virke; stabil inflationsudvikling, sikre betalinger og værne om den finansielle stabilitet.

Den stabile inflationsudvikling sikres især ved at føre fastkurspolitik overfor euroen, hvilket sikres gennem penge- og rentepolitikken.

Nationalbanken sørger for sikker betaling ved at være bank for de kommercielle danske banker. Og gennem produktion og design af danske kontanter sikres tilliden til danske penge.

Danske banker og bitcoin

De virtuelle valutaer er selvfølgelig et oprør mod penge monopolet verdens centralbanker, herunder den danske Nationalbank, har sat sig på.

Gode råd til et bankskifte

Undersøg om du kan spare penge ved at skifte bank. Selvom du ikke kan spare penge, koster det dig ikke noget at få det undersøgt.

Når vi i Danmark i gennemsnit kan spare 12.000 kroner årligt ved at skifte bank, bliver det i længden til rigtig mange penge. For de fleste bliver det til flere hundrede tusinde kroner. Især hvis de penge du sparer bruges til at betale gæld med, eller til at investere.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG FÅ ØKONOMISKE TIPS

. Jeg giver hermed tilladelse til opbevaring af mit navn og emailadresse via MailChimp og til at modtage nyhedsbreve fra ØkoNEMi indtil jeg vælger at afmelde dem. Jeg kan til enhver tid framelde mig