Danske banker i 2020 – De største pengeinstitutter i Danmark

Hvad er en bank?

Banker i Danmark er finansielle virksomheder der modtager indlån fra deres kunder. Disse indlån er de penge vi allesammen har stående på vores bankkonti.

Herefter låner banken penge ud til sine kunder. Banker beskæftiger sig for mestendels med kortvarig kredit, det vil sige med udlån af midler som kassekredit og banklån der ikke er bundet i længerevarende perioder.

Realkreditinstitutter har gerne længere tidshorisonter på deres lån.

Bankerne låner penge ud til en højere rente end de selv låner penge til.

Foruden at udlåne disse penge investerer bankerne også pengene i forskellige værdipapirer.

Banker i Danmark

Tjenester hos banker i Danmark

Den traditionelle del af bankens forretning er som nævnt ind- og udlån af penge til deres kunder. Bankerne tilbyder kunderne konti som lønkonto, højrentekonto, budgetkonto, børneopsparing og forskellige andre.

Udlån er for eksempel banklån, boliglån, billån, erhvervslån og andre tilsvarende produkter.

Bankerne kan også udstyre dig med et VISA dankort, et kreditkort og hjælpe med spærring af kort, overføre penge til udlandet og indløsning af check. Selvom det sidste nok mest hører fortiden til.

Du kan også bestille og købe valuta i bankerne hvis du skal ud og rejse. Som alternativ hertil kan du også bruge betalingskort i store dele af verden.

Da mange finansielle institutioner er finansielle supermarkeder har mange af disse koncerner også et pensionsselskab tilknyttet.

Et boliglån bruges til at finansiere en del af købet af en fast ejendom. Når du køber fast ejendom kan du finansiere 80% af købet ved et realkreditlån og de næste 15% igennem et boliglån du kan optage i banken.

Begge to lån tilbyder en høj grad af sikkerhed, og er derfor nogle af de billigste lån der findes i Danmark. Realkreditlånet er ofte billigere end boliglånet fordi det skal betales tilbage først ved eventuel konkurs eller tvangsauktion.

Du kan ikke optage et realkreditlån med sikkerhed i en andelsbolig, men du kan få et boliglån i banken med sikkerhed i din andelsbolig. Derfor har bankerne udviklet forskellige produkter til disse situationer. For eksempel en boligkredit som er en kassekredit med sikkerhed for lånet i boligen.

Bank sammenligning

Du kan hurtigt få hjælp til at finde den bank der passer bedst til dig af forskellige formidlere på internettet.

Herefter kan du enten vælge at skifte bank, eller du kan bruge tilbuddet til at presse din nuværende bankforbindelse til at give dig bedre vilkår.

Undersøgelser har vist at den gennemsnitlige dansker kan spare 12.000 kroner om året på at skifte bank. Det er rigtig mange penge, og over tid bliver de timer du bruger på det muligvis til de mest velbetalte nogensinde.

Faktisk kan der være helt op til 25.000 kroner at spare om året hvis din nuværende bank ligger i den dyre ende, ifølge denne undersøgelse fra taenk.dk er en del af Forbrugerrådet Tænk.

Prisforskel ved banker i Danmark

Grafen ovenfor illustrerer præcis hvor mange penge 12.000 kroner sparet rent faktisk er.

De blå søjler viser den sammenlagte besparelse som den udvikler sig år for år.

Vi kan også udlede at hvis bankerne virkelig tjener så mange penge mere end nødvendigt per kunde, så må de alt andet lige også være interesserede i at give gode vilkår for nye gode kunder.

Hvordan skifter jeg bank

 1. Undersøg markedet for banker der er interesseret i dig som bankkunde.
 2. Find de oplysninger som banken efterspørger frem; det drejer sig om lønsedler, pensionsopsparing og din seneste årsopgørelse.
 3. Læg et budget, eller find dit nyeste budget frem.
 4. Lad banken klarer alt det praktiske. Banken kan både klare at ændre din NemKonto, og give din arbejdsgiver besked om din nye konto til løn. Dine faste aftaler du har sendt til betalingsservice kan banken også flytte for dig. Dog er du selv nødt til at ændre betalingskort til online abonnementer såsom Spotify, mobilabonnementer og hvad du ellers er tilmeldt. Og selvfølgelig fortælle folk der overfører penge til dig om dit nye kontonummer.

Her er tre faktorer som du kan vælge at tage udgangspunkt i;

 1. Priser
 2. Kundeservice
 3. Digitale produkter

Til priser hører hvad det koster at låne penge, bruge netbank og have betalingskort. Og hvad du får for at have dine penge stående i banken.

Kundeservice indebærer hvor let det er at komme i kontakt med banken, og få svar på spørgsmål og udfordringer.

Digitale produkter er netbanken og mobile betalingsløsninger som MobilePay og Swipp for lige at nævne et par stykker. Hvordan fungerer de, er de brugervenlige og udvikler banken til stadighed nye produkter der kan hjælpe dig i din hverdag?

Hvorfor skal jeg skifte bank?

Som beskrevet ovenover kan der være mange penge at spare ved at skifte bank.

Samtidig har bankerne siden finanskrisen skruet gevaldigt op for de gebyrer de afkræver for at have dig som kunde. Og ikke alene skal du betale renter for dine lån, og gebyrer for at være kunde. Banken investerer også de penge du har stående på dine konti og tjener yderligere herved, mens du vel nærmest får 0% i rente, eller ligefrem skal betale for at have dem stående.

Møde inden bankskifte

Husk at forberede dig til det første møde i banken, og husk at selvom titlen er bankrådgiver er han/hun først og fremmest ansat i en bank, og har banken og egne interesser som hovedprioritet. Bankrådgiveren er bankens sælger, så forhold dig kritisk til den information du bliver præsenteret for.

Du er kunden, så det er dine interesser der bør varetages. I det hele taget skal du få foretaget et bank eftersyn for din egen skyld.

Det er bestemt muligt at du kan forhandle dig til endnu bedre aftaler i din nuværende bank. Eller måske bruge et tilbud fra den nye bank, til at presse din nuværende bank med.

Danmarks største banker

Hermed en liste over de 18 største danske banker ifølge Finansrådet. Størrelse er defineret som arbejdende kapital som er summen af indlån, egenkapital, udstedte obligationer og efterstillede kapitalindskud.

Tallene er fra 2015 og er kun baseret på bankforretning og dermed ikke total koncern forretning.

Danske banker efter størrelse

 1. Danske Bank
 2. Nordea Danmark.
 3. Jyske Bank
 4. Sydbank
 5. Nykredit Bank
 6. Spar Nord Bank
 7. Arbejdernes Landsbank
 8. Saxo Bank
 9. Ringkjøbing Landbobank
 10. Vestjysk Bank
 11. Kronjylland Sparekasse
 12. Lån og Spar Bank A/S
 13. Den Jyske Sparekasse
 14. Jutlander Bank
 15. Sparekassen Sjælland
 16. Sparekassen Vendsyssel
 17. Alm. Brand Bank
 18. FIH Erhvervsbank

Antal banker i Danmark

Antallet af banker i Danmark er faldet de seneste mange år. Det er der flere årsager til. Blandt andet urbaniseringen og den teknologiske udvikling, men finanskrisen har måske haft den største betydning.

I 2015 var der lige over 100 forskellige pengeinstitutter i Danmark, et fald fra over 230 i 1991. Faldet op gennem 90’erne til og med de tidlige 00 fortsatte. 175 banker eksisterede i 2007 lige før finanskrisen. Og herfra er faldet så begyndt at tage til i styrke.

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank er landets centralbank og er en uafhængig og selvejende institution. Nationalbanken har tre hovedformål med sit virke; stabil inflationsudvikling, sikre betalinger og beskyttelse af den finansielle stabilitet.

Fastkurspolitikken med euroen skal sikre en stabil udvikling i inflationen gennem pengepolitik og rentepolitik.

Den sikre betaling tages der hånd om fra Nationalbankens side ved at understøtte de kommercielle danske banker.

Tilliden til danske penge bevares via styret produktion og design af kontanter.

Gode råd til et bankskifte

Undersøg om du kan spare penge ved at skifte bank.

Når vi i Danmark i gennemsnit kan spare 12.000 kroner årligt ved at skifte bank, bliver det over tid til rigtig mange penge.