Mobilt bredbånd – Her er din ultimative guide til mobilt internet

Oversigt over mobilt bredbånd:

*Oversigterne viser ikke nødvendigvis det fulde billede af markederne.

*ØkoNEMi modtager kommission fra udbyderne der er vist her på hjemmesiden. Links kan være reklamelinks.

Hvad er mobilt bredbånd?

På samme måde som du kan gå på nettet med din mobiltelefon, kan du gå på nettet overalt via en 3G eller 4G-forbindelse når du har mobilt bredbånd. En anden forskel i forhold til din bredbåndsforbindelse derhjemme som har frit dataforbrug, er at du ikke nødvendigvis har fri data når du bruger mobilt internet.

Det kan både betyde at du skal betale en pris per datamængde du downloader, eller at du har en vis mængde data inkluderet til forbrug hver måned. Og hvis du bruger den mængde data skal du betale for yderligere forbrug.

Du opfanger som oftest det mobile bredbånd igennem et USB-stik. Dette stik kan tilgå det samme netværk som mobiltelefoner sædvanligvis får data fra.

Mobilt bredbånd er som navnet ordret fortæller os mobilt. Det wifi du får installeret i dit hjem har en geografisk begrænsning fordi signalet kommer fra en router som ikke bevæger sig. Er du udenfor routerens rækkevidde kan du ikke tilgå internettet via router.

Mobilt bredbånd har ikke nogen geografisk begrænsning og er kun begrænset af signaldækningen i området du befinder dig i.

Almindelig wifi

Mobilt bredbånd adskiller sig fra det almindelige bredbånd ved at det ikke har nogen geografisk begrænsning. En wifi forbindelse (alm. bredbånd) kan du kun bruge hvis du er tæt nok på routeren til at kunne opfange signalet.

Det problem er du ude over hvis du har mobilt bredbånd. Så kan du igennem en mobil enhed altid tilkoble dig internettet. Det eneste du er afhængig af er at der er netværksforbindelse der hvor du rent geografisk befinder dig.

Router til mobilt bredbånd

En router til det mobile bredbånd findes i forskellige afskygninger. Du kan få en router på samme måde som til almindelig bredbånd der også er trådløst. Du kan også bruge et USB-stik som du kan stikke direkte i din computer eller mobile enhed.

Og så kan du bruge din mobile enhed (mobiltelefon eller tablet) som trådløs router til din computer eller dit fjernsyn. På den måde bruger du dit mobilabonnement til at gå på nettet med.

Mobilt bredbånd med fri data

Fri data er som nævnt så godt som altid inkluderet i en standard wifi løsning til hjemmet. Men data er som regel dyrere når det er mobilt. Efterhånden kan du dog få mobile datapakker som er så store at det er vanskeligt at bruge al den inkluderede data.

Priser

Priserne på det mobile bredbånd varierer en del. Du kan få løsninger med 10 GB data til lidt over 100 kroner per måned. Og du kan få løsninger med 1.000 GB data til 300 kroner per måned.

Så det er bestemt muligt at få billigt mobilt bredbånd. Og det selvom det stadig er dyrere end almindelig bredbånd.

Dækning

Dækningen og hastigheden er blevet meget bedre for det mobile bredbånd. Dog er der stadig områder i Danmark hvor dækningen halter lidt. Inden du vælger er det en god ide at undersøge dækningen som de forskellige internetudbydere har af området hvor du bor.

Hvor meget data har jeg brug for?

Hvis du kun skal bruge din forbindelse til at læse nyheder, email og gå på Facebook er 5 GB per måned formentlig rigeligt.

Skal du også streame film og serier kan du nok klare dig med 20 GB per måned. Men formodentlig kun hvis der er en enkelt bruger.

Er der flere der skal streame film og serier kan det godt være nødvendigt med omkring 50 GB data per måned.

Læs også: Fibernet

Mobilt bredbånd