A-kasse – Sammenlign a-kasser og få den bedste og billigste

Hvad er en a-kasse?

Det står for arbejdsløshedskasse og er en organisation der, støttet af staten, forsikrer sine medlemmer ved arbejdsløshed. Dette indebærer især udbetaling af dagpenge og hjælp til at komme tilbage i arbejde.

Vi har gjort det let for dig at sammenligne a-kasser så du er sikker på at du får den bedste.

Det er op til dig hvad der er den bedste a-kasse. Det kan for eksempel være den der passer bedst til din jobsituation eller den billigste.

Hvad er reglerne for at være dækket af en a-kasse?

For at kunne få dagpenge skal du som minimum opfylde følgende krav:

  • Have været medlem i minimum et år
  • Være aktiv jobsøgende
  • Stå til rådighed for arbejdsmarkedet
  • Have arbejdet mindst 1.924 timer i de sidste tre år som fuldtidsforsikret, og 1.258 timer som deltidsforsikret. Timereglerne gælder ikke hvis du lige har afsluttet dit studie.

Som udgangspunkt kan du få dagpenge i to år indenfor en periode på tre år. Der findes visse undtagelser til denne regel, men normalt mister du retten til at modtage dagpenge efter to år.

Hvis du ikke er medlem af en arbejdsløshedskasse og mister dit arbejde, kan du nemlig kun få kontanthjælp. Kontanthjælp er væsentlig lavere end dagpenge, og der er en række krav der skal opfyldes for at kunne modtage kontanthjælp. For eksempel må du ikke have værdier for over 10.000 kroner.

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

Selvom a-kasser og fagforeninger ofte er samlet under samme paraply er det to helt forskellige organisationer. Historisk set har de ofte været forbundet men er det ikke lige så tit længere.

En fagforening håndterer medlemmernes interesser i forhold til arbejdsgivere. En fagforening forhandler overenskomster hjem for sine medlemmer, og har lov til at tjene penge.

A-kasser derimod må ikke tjene penge men må opkræve gebyr for at dække sine udgifter og den sidste og mindste del af dagpengene som ikke kommer af arbejdsmarkedsbidraget på 8%

Så selvom de to tit er organiseret sammen behøver det ikke nødvendigvis at være sådan.

Samme sats for alle a-kasser i Danmark

Beløbene for dagpenge bliver bestemt og garanteret af den danske stat, så satserne er de samme for alle a-kasser. Så det er ikke en faktor du behøver tage med i betragtningen når du vælger dit medlemskab.

Foruden almindelige dagpenge har du mulighed for at supplere med en lønsikring. Beløbet du kan modtage afhænger af din normalløn og hvilken forsikringsgrad du vælger. Du kan som regel forsikre dig op til 80-90% af din normalløn. Den specifikke procentsats er afhængig af hvor du tegner din lønsikring henne.

En lønsikring kan dække i forskellige perioder, men 12 måneder er tit standard. Og en karensperiode på 1 måned er også tit standard.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Det er en individuel vurdering at finde den bedste a-kasse. Der er basalt set to forskellige tilgangsvinkler. Enten baserer du dit valg på din branche eller dit fag og hvad a-kasserne tilbyder, eller også vælger du efter hvad det koster.

A-kasse priser

Priserne for at være medlem ligger i intervallet 450-500 kroner per måned. De a-kasser der ikke er fagspecifikke er generelt en smule billigere end dem der er fagspecifikke.

Næsten alle a-kasser tilbyder forskellige fordele for deres medlemmer. Det er helt sikkert en god ide at læse fordelene igennem inden du beslutter dig for hvilken arbejdsløshedskasse du skal melde dig ind i.

Sammenlign a-kasser

Du skal sammenligne dine muligheder inden du vælger så du er sikker på at du får den rigtige. 

Det kan du bruge vores oversigt til hvor du også kan se hvilke muligheder a-kasserne tilbyder deres medlemmer.

Billig a-kasse

Du kan bruge oversigten her på siden til at finde en billig a-kasse, der kan hurtigt være mange penge at spare hver eneste måned. Selvom du vælger den billigste får du stadig det samme i dagpenge.

A-kasser for studerende

Hvis du for nyligt har afsluttet dit studie har du en karensperiode på en måned hvis du ikke har været medlem af en a-kasse i mindst et år før din dimission. Karensperiode er det stykke tid hvor du ikke kan modtage dagpenge. Det er derfor en god ide at melde dig ind mens du stadig er studerende.

Hvis du ikke melder dig ind mindst 14 dage efter du har afsluttet dit studie mister du retten til at modtage dagpenge.

Hvilken a-kasse du som studerende skal melde dig ind i er helt op til dig selv. Du kan både vælge en der er specialiseret indenfor dit felt, eller du kan vælge den du mener har de største fordele i forhold til dine behov. Næsten alle a-kasser i Danmark har gratis medlemskab for dig mens du er studerende, så på det punkt er der ikke meget at hente.

Men derfor kan det stadig være en god ide at vælge en billig a-kasse for studerende, da du skal betale kontingent når du er færdig med dit studie.

De tilbyder ikke alle et medlemskab af en fagforening også, og der er rimelig store prisforskelle for de enkelte fagforeninger.

Hvis du kun er interesseret en a-kasse, er prisforskellene efter endt studie så små at det giver mening at vælge ud fra hvilken der passer bedst til dit studiefelt.

A-kasse