A-kasse

Sammenlign a-kasser i Danmark og få den bedste a-kasse.

ØkoNEMi modtager kommission fra udbyderne.

Oversigten viser ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet.

Hvad er en a-kasse?

Det står for arbejdsløshedskasse og er en organisation der, støttet af staten, forsikrer sine medlemmer ved arbejdsløshed. Dette indebærer især udbetaling af dagpenge og hjælp til at komme tilbage i arbejde.

For at blive anerkendt som arbejdsløshedskasse i Danmark og have tilladelse til at udbetale dagpenge er der en række krav organisationerne skal opfylde. Her kommer vi ikke til at gå i dybden med disse krav.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Det er en individuel vurdering at finde den bedste a-kasse. Der er basalt set to forskellige tilgangsvinkler. Enten baserer du dit valg på din branche eller dit fag og hvad a-kasserne tilbyder, eller også vælger du efter hvad det koster.

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

Selvom a-kasser og fagforeninger ofte er samlet under samme paraply er det to helt forskellige organisationer. Historisk set har de ofte været forbundet men er det ikke lige så tit længere.

En fagforening håndterer medlemmernes interesser i forhold til arbejdsgivere. En fagforening forhandler overenskomster hjem for sine medlemmer, og har lov til at tjene penge.

A-kasser derimod må ikke tjene penge men må opkræve gebyr for at dække sine udgifter og den sidste og mindste del af dagpengene som ikke kommer af arbejdsmarkedsbidraget på 8%

Så selvom de to tit er organiseret sammen behøver det ikke nødvendigvis at være sådan.

Priser på a-kasser

Priserne for at være medlem ligger i intervallet 450-550 kroner per måned. De a-kasser der ikke er fagspecifikke er generelt en smule billigere end dem der er fagspecifikke.

Næsten alle a-kasser tilbyder forskellige fordele for deres medlemmer. Det er helt sikkert en god ide at læse fordelene igennem inden du beslutter dig for hvilken arbejdsløshedskasse du skal melde dig ind i.

Billigste a-kasse

Den billigste a-kasse i Danmark er Din Sundhedsfaglige (DSA) som koster 451 kroner per måned. Akademikernes er en tæt toer til 467 kroner per måned.

Danmarks billigste fagforening og a-kasse som samlet pakke er Det Faglige Hus til en samlet månedlig pris af 556 kroner (487 for a-kasse og 69 for fagforening).

Kontingent

Dit kontingent for at være medlem består af tre dele.

  • A-kasse statsbidrag på 352 kroner per måned for fuldtidsforsikrede og 235 kroner for deltidsforsikrede.
  • ATP bidrag på 7 kroner per måned for fuldtidsforsikrede og 5 kroner for deltidsforsikrede.
  • Administrationsbidrag som er forskellen på medlemskontingentet og de 359 kroner i statsbidrag og ATP bidrag.

Som selvstændig

Hvis du driver egen virksomhed er det en rigtig god ide at melde dig ind. Som selvstændig er den økonomiske situation væsentlig mere usikker og risikofyldt end den er for en lønmodtager. 

Lønmodtageres lønninger er garanteret i forskellige fonde, mens du som selvstændig oftest er den sidste til at få penge hvis det kniber med økonomien og likviditeten. Hvis det kun er for at få økonomisk tryghed kan det være en god ide at vælge en billig a-kasse for selvstændige.

Er der andre grunde kan det det være det bedste at vælge en der er specialiseret i selvstændige.

For studerende

Hvis du for nyligt har afsluttet dit studie har du en karensperiode på en måned hvis du ikke har været medlem af en arbejdsløshedskasse i mindst et år før din dimission. Karensperiode er det stykke tid hvor du ikke kan modtage dagpenge. Det er derfor en god ide at melde dig ind mens du stadig er studerende.

Hvis du ikke melder dig ind mindst 14 dage efter du har afsluttet dit studie mister du retten til at modtage dagpenge.

Hvad der er den bedste a-kasse for dig som studerende er helt op til dig selv. Du kan både vælge en der er specialiseret indenfor dit felt, eller du kan vælge den du mener har de største fordele i forhold til dine behov. Næsten alle a-kasser i Danmark har gratis medlemskab for dig mens du er studerende, så på det punkt er der ikke de store forskelle.

Men derfor kan det stadig være en god ide at vælge en billig a-kasse for studerende, da du skal betale kontingent når du er færdig med dit studie.

Læs også: Lønsikring

Bedste a-kasse

Summary
A-kasse - Sammenlign de billigste og bedste a-kasser
Article Name
A-kasse - Sammenlign de billigste og bedste a-kasser
Description
Her kan du sammenligne a-kasser ✅Og vi har skrevet en grundig guide til at finde den bedste. Her er det let for dig at finde den billigste a-kasse ✅
Micky Larsen
ØkoNEMi
ØkoNEMi
Publisher Logo