Kreditkort – Her din guide til et kreditkort

Hvad er et kreditkort?

Et kreditkort er et betalingskort hvor udsteder af kortet yder kortholder kredit til at betale for varer og tjenester. 

Hvad er forskellen på et debetkort og et kreditkort?

Kreditkort adskiller sig fra debetkort ved at et debetkort ikke har en løbende kredit tilknyttet. På kreditkortet bliver pengene ikke trukket med det samme, men al månedens brug bliver trukket på din bankkonto på en gang omkring den første i måneden. Det giver som regel kredit for den løbende måned plus en, hver gang du bruger kreditkortet. Altså i gennemsnit 45 dages kredit.

På et debetkort bliver beløbet trukket med det samme hvorfor mange så i stedet for har tilknyttet en kassekredit til deres debetkort. Det er også en kredit, den er bare udformet på en anden måde.

Kreditkort

Ansøg om et kreditkort

For at du kan få et kort laver udbyderen et kredittjek på dig hvor din kreditværdighed og betalingshistorik bliver vurderet. Baseret på disse vurderinger bliver du enten tilbudt et kort eller afvist. Hvis din kreditvurdering halter kan du som alternativ blive tilbudt kreditkortet på mindre favorable vilkår end ellers.

Bedste kreditkort

Der er flere forskellige muligheder du kan tage udgangspunkt i når du skal vælge det bedste kreditkort. Vil du gerne have ekstra fordele med eller vil du gerne have ekstra likviditet i hverdagen.

EuroCard, Diners og American Express er andre muligheder som i store træk fungerer på samme måde som et MasterCard. Et VISA er generelt billigere at hæve penge med end MasterCard, EuroCard, Diners og AMEX.

Hvad der er billigst at anvende i butikker kommer an på hvilke betalingsaftaler der er lavet med de forretningsdrivende.

Hvilke typer findes der?

Der findes ganske mange forskellige typer af kreditkort. Der er mange udbydere der stiller et VISA-kort med en kredit til rådighed. 

Det samme er tilfældet med MasterCard som også bliver udbudt af mange forskellige firmaer. Det største forskel mellem VISA og MasterCard er at forbruget bliver trukket på et MasterCard en gang om måneden, mens det bliver trukket løbende på et VISA-kort.

Kreditkort findes også med forskellige kreditbeløb og fordele. De mest klassiske er standard, guld, platinum og sort som er verdens mest eksklusive kreditkort.

Hermed oplistning af fire af de mest kendte kreditkort:

 • VISA
 • Mastercard
 • American Express
 • Diners Club

Kreditkort fordele

Foruden forskellige kreditgrænser er der som nævnt også tilhørende fordele som bliver bedre samtidig med at kortet bliver mere eksklusivt. Herunder er oplistet et udvalg af klassiske kreditkort fordele

 • En rejseforsikring er ofte inkluderet hvis du har betalt hele eller dele af din rejse med dit kort.
 • Afbestillingsforsikring og bagageforsikring kan også være inkluderet
 • Lounge adgang i forskellige lufthavne
 • Rabatter i forskellige butikker og restauranter når du anvender dit kort
 • Cashback ordninger

Cashback

En cashback ordning er når du får en procentdel af det forbrug du køber for tilbage kontant. Det er en bonus for at få dig til at anvende kreditkortet mest muligt.

Kreditkort i Danmark

Dankort er suverænt det mest anvendte betalingskort i Danmark hvilket nok har været med til at lægge en dæmper på kreditkortsmarkedet i Danmark. I mange andre lande er det nødvendigt at have flere forskellige kreditkort for at kunne klare sig uden kontanter. Og det vil stadig være vanskeligt at klare sig uden.

I Danmark derimod har vi vel knap nok nogen steder der ikke tager dankort men i stedet for andre betalingskort. Faktisk er dankortet så stor en succes at danskerne er borgerne i EU der ofte betaler med kort ifølge en undersøgelse foretaget af Konkurrence og Forbrugserstyrelsen. Undersøgelsen kan findes her.

Billigt kreditkort

Så hvis du ikke skal bruge dit kort meget kan det være det bedste at vælge det billigste kreditkort det vil sige et gratis kort. Rejser du derimod meget og skal bruge kortet meget, er det måske ikke nær så vigtigt med et billigt kreditkort men anvendelsen, fordele og kreditgrænse vægter højere.

Du kan godt finde et kort uden oprettelse eller årsgebyr.

I stedet for at kigge på renter og gebyrer isoleret, er det meget bedre at fokusere på nøgletallet ÅOP. Det står for årlige omkostninger i procent og udregner alle omkostninger samlet som en procentsats. Så det er ligegyldigt om udgifterne hedder rente, gebyr, administration og så videre.

Krav for at kunne få et kreditkort

Kravene for at kunne få et kreditkort i Danmark afhænger af de forskellige udbydere. For langt de fleste er det påkrævet at ;

 • du er fyldt 18 år
 • har en fast indtægt
 • ikke er registreret i RKI. 

Kreditkort trods RKI

Der er formentlig udbydere der vil udstede et betalingskort selvom ejeren af kortet er registreret i RKI

Men det er bestemt noget vi på det kraftigste fraråder. I det hele er det en dårlig ide at optage ny gæld hvis du er registreret i RKI.

Hvilke kreditkort er de mest udbredte i Danmark

Det mest udbredte og anvendte betalingkort i Danmark er suverænt Dankort og VISA/dankort.

Hvilket kreditkort er bedst?

Det kommer både an på din økonomiske situation og dit behov for brug af kortet.