Investering

Aktiehandel og aktier i 2018 – Hold dig opdateret på aktiekurser

Børser og aktier for begyndere

Vil du gerne i gang med handel med aktier for begyndere? Så skal du læse med, for her kigger vi nærmere på hvad en aktie er og hvordan du bedst kommer i gang med aktiehandel. Vi skriver også om udviklingen på verdens børser og om aktiekurser online så du altid er opdateret. Dem finder du lige her.

Men lad os komme i gang med investering i aktier for begyndere og alle andre.

Hvad er aktier?

Lad os som nævnt starte med at definere hvad en aktie egentlig er. En aktie er en ejerandel af en virksomhed hvilket betyder at hvis du ejer 1% af aktierne, ejer du også 1% af virksomheden.

Din ret til indflydelse og profit er direkte proportionel med din ejerandel i virksomheden. Så hvis du ejer 5% af aktierne i virksomheden, har du 5% af stemmeretten og ret til 5% af profitten. I visse tilfælde kan virksomheder dog have aktieklasser. Det kan betyde at en aktie kan have op til ti gange så stor stemmeandel som en anden aktie har. Men det er ikke normalen, så det kommer vi ikke nærmere ind på.

Billede af aktiehandel på børser

Det er naturligvis kun den del af profitten der bliver udbetalt, du som aktionær har ret til at få i rede penge. De penge der bliver i virksomheden, vil til gengæld øge værdien af virksomheden. Derved får du indirekte også glæde af dem.

Værdien af aktierne i virksomheden (egenkapitalen) er antal aktier gange med værdien af den enkelte aktie. Værdien kan aflæses af aktiekurser og kan ændre sig konstant. Du kan finde aktiekurser realtid på internettet med ganske få minutters forsinkelse.

Du kan læse meget mere om hvordan du får det billigste internet lige her.

Hvad påvirker aktiekurser?

Værdien af en børsnoteret aktie er udtryk for investorernes fremtidige forventninger til virksomhedens finansielle præstationer. Det er ikke et spørgsmål om hvordan virksomheden har klaret sig historisk, selvom historien måske kan udlede noget omkring fremtiden.

Så hvis investorerne har høje forventninger til en virksomhed ligger kursen højt i forhold til den bogførte værdi. Og hvis de har lave forventninger ligger kursen lavt i forhold til den bogførte værdi.

Den bogførte er den regnskabsmæssige værdi af aktiverne som skal følge visse juridiske regler. Men den værdi fortæller os ikke noget om fremtidig præstation.

Pension er også investering

Når vi sparer op til pension udnytter vi også renters rente effekten. Vi lægger et beløb til side hver måned i mange år, og har (forhåbentlig) et væsentligt større beløb til rådighed når vi en dag går på pension.

Du kan læse meget læse om en privat pensionsopsparing lige her.

Hvornår skal man købe aktier?

Ja det er et rigtig godt spørgsmål og det er svært at svare på generelt. Optimalt set skal du købe når alle andre sælger og priserne er lave. Det sker jævnligt at der er lavkonjunktur eller krise og dine aktiekurser falder, så hvis du er likvid i disse tilfælde kan der være fantastisk gode handler at lave, men det kræver selvfølgelig en vis mængde is i maven. Og en evne til at time det rigtigt.

Har vi de langsigtede briller på kan vi dog med en rimelig forventning regne med at den overordnede trend for aktier generelt er opadgående. Det har den i hvert fald været historisk set, men der er selvfølgelig ingen garantier.

Hvis du spreder dine investeringer i forskellige aktier og har tålmodighed til at holde dem også i de dårlige tider, kan det sjældent gå helt galt. Men her får du ikke nogen specifikke aktieanbefalinger.

Guide til aktiehandel – Lær at handle med aktier for begyndere

Den bedste måde at lære at handle med aktier er selvfølgelig at begynde at handle og samtidig søge ny viden. Starte i det små, følge aktiekurserne og læse bøger af succesfulde investorer.

Hvis du holder dig opdateret på aktiekurser, kontinuerligt øger din viden og praktiske erfaring, skaber du rigtig gode muligheder for selv at få succes. Det gælde både for aktiehandel og så godt som alt andet i livet.

Aktiehandel app

I vores digitale verden er det jo lettere end nogensinde at holde sig konstant opdateret. Det svære er efterhånden at sortere i stormen af informationer. Så vælg en god aktiehandel platform hvor du har mulighed for at holde dig opdateret. Men pas på med at overgøre det.

Der er også flere, især nyhedssite og børsmæglere, der tilbyder aktiehandel spil så du kan få en fornemmelse inden du investerer rigtige penge.

Køb aktier – tidshorisont

Din tidshorisont er et andet vigtigt aspekt at have på plads inden du begynder at investere. Afhængig af hvornår du skal have pengene klar til forbrug, skal du have risikoen og likviditeten med i dine overvejelser.

Hvis du skal bruge pengene indenfor en kort tidshorisont, bør du ikke vælge risikable aktiver. Likviditeten på aktierne skal derfor være høj, og måske skal du endda vælge obligationer med kort løbetid i stedet for.

Likviditeten er ikke noget problem hvis du handler store europæiske eller amerikanske virksomheder. Men det kan risikoen være.

Begynd at investere

Du har både mulighed for at købe enkelte aktier som Novo eller Mærsk eller købe investeringsfonde som har specialiseret sig indenfor en branche eller et land. Du kan købe en investeringsfond der afspejler det danske aktiemarked. Eller en fond der handler olieaktier i Rusland for eksempelvis. Mulighederne er nærmest uendelige, og hvis du har lyst til det mere eksotiske er det bestemt værd at overveje.

Det er vigtigt at nævne at det er ekstremt svært for enkelte investorer at udvælge aktier, og klare sig bedre end det generelle marked. Så hermed er anbefalingen at købe en ETF (Exchange Traded Fund).

Aktie, ETF eller CFD – Aktiehandel for begyndere

En ETF er en finansielt instrument der ligger passivt i et udvalgt index. De bliver her varetaget af en investeringsforening

At de ligger passivt betyder at investeringsforeningen ikke udvælger sig aktier, men sørger for at deres portefølje hele tiden afspejler markedet.

En CFD er en terminskontrakt hvor du betaler/betales af din aftalepart ændringen af værdien af det underliggende aktiv. Det underliggende aktiv kan for eksempel være det danske OMX C25 indeks, så værdien afspejler de aktuelle danske aktiekurser.

Ved at handle en CFD skal du kun betale margin hvilket betyder at du får mulighed for at sprede dine investeringer og risiko væsentlig mere end ved køb af enkeltstående aktier. Da du kun skal lægge margin og dermed kan sprede dig mere bliver din risiko anderledes end ved aktieinvesteringer. Derfor skal du være forsigtig til at starte med. En CFD giver dig også muligheden for at gå kort som privat investor.

En CFD bliver især brugt til spekulation med ekstrem høj gearing og teknisk analyse. Det er ikke noget en almindelig privat investor skal kaste sig ud i.

PlatformAnmeldelseHøjdepunkterBedst tilPris per handelMinimums
indskud
Opret konto
Markets.com anmeldelseBalancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskudAlle0,01% - 0,3%$100KONTO
Plus500 anmeldelseAdgang til mange markeder og produkterCFD-handelVariererDKK1.000KONTO
Din kapital er i fare
ETX Capital anmeldelseMange produkter og mulighed for høj gearingDaytrading0,01% - 0,07%DKK1.000KONTO

*CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med stor risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing.
74-89% af private investorer taber penge når de handler CFD´er.

Du bør overvejer om du forstår hvordan CFD’er virker and hvorvidt du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Risikospredning

Når det drejer sig om aktier og investering er risikospredning ekstremt vigtigt. Endnu vigtigere end det er i forvejen. Du bør aldrig have kun en enkelt aktie eller ganske få i din portefølje, men have aktiver fra forskellige lande og brancher.

Både en ETF og en CFD giver dig rigtig gode muligheder for risikospredning til ganske lave omkostninger (du skal betale transaktionsomkostninger hver gang du køber eller sælger). Så her er endnu en årsag til at vælge en ETF eller en CFD når det drejer sig om aktier. Og i og for sig også når det drejer sig om mere rutinerede investorer. Dog er en CFD mere risikofyldt end en ETF fordi du med en CFD kan investere mere end de penge du selv kommer med.

Aktiehandel og aktiekurser online

Hvor køber man aktier for begyndere?

Aktiehandel online, og mere generelt for den sags skyld, foregår ved at en børsmægler formidler en handel mellem en sælger og en køber. For at aktien kan formidles af mægler skal den være børsnoteret så der findes aktuelle aktiekurser. Mægleren tager sig både betalt ved kurtage, som er et mindre transaktionsbeløb, og med forskellen mellem købs og salgsprisen, som kaldes spredning.

Hvordan køber man aktier?

Der er eftersom rigtig mange online børsmæglere der giver mulighed for at investere online. De tilbyder forskellige produkter og priser, så det er fornuftigt at vælge den der tilbyder de markeder og produkter du ønsker at handle. Og selvfølgelig til en pris der gør det attraktivt. Afhængig af hvor meget du handler betyder prisen per handel hurtig en del.

Aktiekurser online – I gang med aktiehandel på nettet

Når du handler med aktier er det selvfølgelig en god ide at følge med i hvordan markedet bevæger sig. Det kan du gøre på flere forskellige måder. Der er efterhånden en del hjemmesider der tilbyder historiske og aktuelle aktiekurser live. Bloomberg er for eksempel rigtig god.

Du kan alternativt få dit daglige økonomisk overblik ved at læse vores beskrivelse af de globale børser. Vi opdaterer med en ny side markedsnyt hver dag, undtagen i weekenden. Så er du altid opdateret på hvad der sker på børsen.

Hvordan børser opstod?

Oprindelsen til ordet børs kan findes helt tilbage i 1200-tallet til Huset ter Beurze i Brugge i Belgien. Her mødtes handelsfolk fra hele Europa for at udveksle varer og foretage forretninger. Ordet børs stammer også fra Beurze og huset findes stadig i centrum af Brugge den dag i dag.

Børser er altså ikke startet som et aktiemarked men som forskellige former for handelspladser.

I de første mange århundrede blev de forskellige børser som begyndte at dukke op i kølvandet på Huset ter Beurze, især brugt til at handle landbrugsvarer, gæld og egenkapital.

Billede af aktiekurser

Omkring 1600 blev hollænderne de første til at bruge et aktiemarked til at finansiere virksomheder. Den første virksomhed var Det Hollandsk Ostindiske Selskab.

Londons børs startede i 1688 med at formidle handel med aktier og obligationer. I 1724 blev børsen i Paris oprettet, og i kølvandet på den industrielle revolution i 1800-tallet gik udviklingen på verdens børser hurtigt da behovet for kapital voksede hastigt.

Hvad laver en børs?

En børs bringer købere og sælgere sammen som ønsker at handle børs instrumenter. I dag er det finansielle instrumenter men kunne ligeså godt være noget andet. En bogbørs for eksempel.

Af finansielle instrumenter er de klassiske aktier og obligationer, råvarer, valuta og derivater. En aktie er en ejerandel af en virksomhed, en obligation er et gældsbrev, råvarer kan være olie, guld og så videre.

Valuta er for eksempel kroner og euro og et derivat er et instrument som relaterer til et underliggende aktiv. Derivater kan både bruges til at risikoafdække og spekulere med.

Aktiekurser i dag noteres for langt størstedelen elektronisk og ikke på et handels gulv som vi ser i visse film. Og det samme gælder for selve handlen med værdipapirer.

Børsen i København

Børsen i København blev opført i 1620´erne af Christian 4 som handelsbørs og virkede som børs for varer til engang i det 19. århundrede. Til og med 1974 rummede bygningen Københavns Fondsbørs, men er i dag ejet af Dansk Erhverv.

I dag bliver de værdipapirer der er børsnoteret på Børsen i København handlet via Nasdaq OMX Copenhagen som har til huse på Nikolaj Plads i Københavns Centrum. De står for noteringen af aktierne og har til det formål tildelt alle noterede aktier en fondskode.

Det mest kendte index er Børsens indeks for aktier C25 og det er de 25 mest omsatte aktier på Børsen i København.

Foruden de 25 mest omsatte aktier finder der også Large Cap, Mid Cap og Small Cap indekser på Børsen i København.

Large Cap består af de børsnoterede virksomheder med en samlet markedsværdi på over 1 milliard Euro. Mid Cap er virksomhederne med en markedsværdi på mellem 150 millioner og 1 milliard Euro. Og Small Cap er virksomhederne med en markedsværdi på under 150 millioner Euro.

Markedsværdien af de børsnoterede virksomheder udregnes som tidligere nævnt som antal aktier x den børsnoterede værdi af en enkelt aktie. Markedsværdien kaldes også markedskapitalisering.

Alle danske aktier

Der er andre børser i Danmark, men de er små og faciliterer mest handel med opstartsvirksomheder og mindre virksomheder.

Og så er langt de fleste aktieselskaber i Danmark og i verden slet ikke noteret på en officiel handelsplatform, og derfor ikke tilgængelige i åben handel.

Aktiehandel på verdens børser

København er selvfølgelig globalt set en lille handelsplads, de 10 største børser i verden baseret på markedsværdier er:

  1. New York Stock Exchange oprettet i 1792
  2. NASDAQ i New York oprettet i 1971
  3. London Stock Exchange oprettet i 1801
  4. Tokyo Stock Exchange oprettet i 2013 via en fusion mellem børserne i Tokyo og Osaka
  5. Shanghai Stock Exchange genoprettet i 1990
  6. Hong Kong Stock Exchange oprette i 1891
  7. Euronext i Amsterdam, Bruxelles, London, Lissabon og Paris fusioneret i 2000
  8. Shenzhen Stock Exchange oprettet i 1987
  9. Toronto Stock Exchange oprettet i 1861
  10. Deutsche Börse i Frankfurt oprettet i 1992 via en fusion

Når vi sammenligner børsen i København med de store drenge er vi nærmest ubetydelige. Især i sammenligning med USA. Og her skal vi også huske på at der findes andre end de to nævnte børser i USA. Faktisk er der syv væsentlige børser i landet som også udgør omkring 40 procent af verdens børsmarkeder.

Beskatning af aktier

Når du enten har fortjeneste eller tab på dine aktier skal det opgøres skattemæssigt. Hvis det er almindelige aktier bliver du beskattet af en fortjeneste eller et tab ved salg af aktier. Det udregnes som forskellen mellem salgspris og anskaffelsessum begge dele inklusiv transaktionsomkostninger. Transaktionsomkostninger er prisen du betaler din mægler for at handle.

Dine udbytter fra aktierne bliver beskattet løbende efterhånden som du modtager pengene. Hvis du ønsker en grundigere gennemgang omkring skat af aktier og aktiebeskatning kan du læse mere her.

Billede af aktier for begyndere

Hvorfor investere? Hvorfor aktiehandel?

Lad os afslutningsvis komme med et par årsager til at give sig i kast med investering i det hele taget. Det direkte alternativ til at investere er at lade dine penge stå på en bankkonto. Som tingene står for nærværende giver det i bedste fald en rente på 0 procent og i værste fald skal banken have penge for at opbevare dine penge.

Her kommer investering og aktiehandel ind som et fantastisk alternativ. Medmindre du står og skal bruge pengene indenfor en kort tidsfrist er investering den absolut bedste anvendelsesområde. Historisk har aktierne leveret det suverænt bedste afkast sammenlignet med obligationer, råvarer og bankkonti.

Så hvis vi kan lære noget som helst af historien er det at langsigtet aktieinvestering med en fornuftig risikospredning i allerhøjeste grad kan betale sig. Og jo før du starter jo bedre. Hermed lærer du mest og har længst tid til at forrente dine penge.

PlatformAnmeldelseHøjdepunkterBedst tilPris per handelMinimums
indskud
Opret konto
Markets.com anmeldelseBalancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskudAlle0,01% - 0,3%$100KONTO
Plus500 anmeldelseAdgang til mange markeder og produkterCFD-handelVariererDKK1.000KONTO
Din kapital er i fare
ETX Capital anmeldelseMange produkter og mulighed for høj gearingDaytrading0,01% - 0,07%DKK1.000KONTO

*CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med stor risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing.
74-89% af private investorer taber penge når de handler CFD´er.

Du bør overvejer om du forstår hvordan CFD’er virker and hvorvidt du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.