Fagforening – Her kan du læse alt hvad du behøver vide

Herunder kan du se fagforeninger så det er let for dig at vælge den bedste eller billigste fagforening i Danmark.

ØkoNEMi modtager kommission fra udbyderne.

Oversigten viser ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er en sammenslutning af arbejdstagere der forhandler for sine medlemmer med arbejdsgiverne. Medlemmerne ejer fagforeningen og har traditionelt været organiseret i faggrupper. Det er mange fagforeninger stadig, men der er kommet en del tværfaglige fagforeninger til.

Fagforeningerne varetager medlemmernes interesser overfor arbejdsgiverne og forhandler løn og arbejdsvilkår på vegne af medlemmerne.

Læs mere hvad en a-kasse er lige her.

Hvad er en gul fagforening?

En gul fagforening står uden for de traditionelle hovedorganisationer FH og AC og er politisk uafhængige. Tit er de billigere end de traditionelle fagforeninger men er med i meget få overenskomster.

Hvad er forskellen på a kasse og fagforening?

En a-kasse er en arbejdsløshedskasse der forsikrer sine medlemmer ved arbejdsløshedskasse. De står for udbetalingen af dagpenge og hjælper med at få sine medlemmer tilbage i arbejde.

En fagforening passer sine medlemmers interesserer i forhold til deres arbejdsgivere og forhandler overenskomster på arbejdsmarkedet.

Med hensyn til fagforeningerne er der stor forskel på om du vælger en af de traditionelle eller en af de gule. Valget skal baseres på hvorvidt du ønsker en branchespecifik fagforening og om du ønsker en der arbejder for bedre arbejdsmiljø og overenskomster. Så hvordan du vælger den bedste fagforening i Danmark er et individuelt valg.

Billigste fagforeninger i Danmark

Det er stor prisforskel på fagforeninger i Danmark. Den billigste koster omkring 50-60 kroner per måned mens de dyreste ligger på omkring 500 kroner per måned. Så der kan være meget at spare hvis du kigge nærmere på en af de billige fagforeninger.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på at der også er forskel på hvad du får ved et medlemskab af de forskellige fagforeninger. Så selvom der kan være meget at spare mister du måske visse fordele ved at skifte.

Du er berettiget til en fradrag for dine omkostninger til at være medlem af en fagforening. Du kan få fradrag for op til 7.000 kroner årligt men kun i din kommuneskat. Det betyder at SKAT kan dække cirka 1.750 kroner af dine udgifter da den gennemsnitslige kommuneskat i Danmark ligger omkring 25 procent.

Og som studerende giver det fint mening at melde dig ind i en fagforening allerede nu. Tit kan du være medlem til fordelagtige priser eller det er ligefrem gratis og samtidig nyde godt af alle medlemsfordelene.

Bedste fagforening

Ja hvad er så den bedste fagforening? Bruger vi Trustpilot som kilde til hvem der har de mest tilfredse medlemmer ender vi med følgende ranking.

Fagforening Score
Business Danmark 4,7
Frie 4,7
ASE 4,5
Det Faglige Hus 4,4
HK 4,3
Krifa 4,2
FOA 4,1
Ledernes a-kasse 3,8
Dansk Metal 3,5
3F 3,1
BUPL 1,8

Så udelukkende baseret på Trustpilot er den bedste fagforening i Danmark Business Danmark.

Fagforening for selvstændige

Selvom om du er selvstændig kan det sagtens give mening at være medlem af en fagforening.

Her kan du for eksempel få hjælp ved ansættelse af medarbejdere, du får gode priser på administration af din pensionsordning og mulighed for at tegne en sundhedsikring.

Hvilken fagforening hører jeg til?

Der er ikke noget entydigt svar på hvilken fagforening du hører til. Det kommer helt an på hvilke faktorer du vurderer som værende de vigtigste for dig. Det kan være prisen, det kan være at fagforeningen skal være branchespecifik eller hvilke politisk tilhørsforhold den har.

Fagforbund i Danmark

I Danmark har vi tradition for en høj organiseringsgrad. Medlemsprocenten for fagforening er på omkring 65-70% af lønmodtagerne.

Det er ganske givet forskellige årsager til dette, og herunder er fradraget en af disse årsager. En anden årsag kan være at danskerne er glade for den forsikring der giver at være medlem.

Hvilken fagforening skal jeg vælge?

Når du i dag skal vælge den rigtige løsning til dig står valget dig helt frit for. Du skal først og fremmest vælge om du vil være medlem eller ej. Vælger du at være medlem skal du beslutte hvilken en du ønsker at være medlem af.  Det er fuldstændig op til dig selv.

Det er stor forskel fra en dyr til en billig fagforening, så der kan være god mening i at kigge nærmere på hvor meget du kan spare.

Kan man trække fagforening fra i skat?

Ja du er berettiget til et fradrag for dine udgifter til fagforening. Du kan få fradrag i din kommuneskat for op til 6.000 kroner i fagforeningkontingent.

Du kan læse mere om et fradrag for a-kasse lige her.

Historien om fagforeninger i Danmark

Historien om fagforeninger begynder samtidig med industrialiseringen i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet, begyndte organiseringen af arbejderne også. Omkring 1870 blev de første oprettet og hurtigt fandtes der omkring 40 forskellige fagforbund. I 1874 blev der oprettet en fælles centralbestyrelse som senere er blevet paraplyorganisationen LO.

Traditionelt har vi i Danmark haft en høj organiseringsgrad indenfor fagbevægelsen, og der er historisk været et tæt samarbejde mellem fagbevægelsen og Socialdemokratiet. Fra slutningen af 1920’erne og frem til slutningen af 1900-tallet var Socialdemokratiet tilmed det dominerende parti i dansk politisk.

Arbejdsmarkedet har som nævnt en særlig organiseringsform i Danmark da det er arbejdsmarkedets parter der selv forhandler løn og vilkår uden politisk indgriben.

Læs også:

Fagforening i Danmark