Hvad er et fradrag?
Det er et beløb i din indkomst der er undtaget for skattebetaling. Så hvis du har et skattefradrag på for eksempel 60.000 kroner i din årlige indkomst skal du ikke betale skat af de første 60.000 kroner du tjener. Fradrag eksisterer i forskellige afskygninger og bliver udregnet på forskellige måder, så det kan være vanskeligt at få overblik. Her forsøger vi at skabe klarhed og hjælpe dig.
Du er selv ansvarlig for selvangive i din årsopgørelse flere af dine skattefradrag så det er absolut noget der er værd at sætte sig ind i. Du skal angive hos SKAT.
Hvilke fradrag findes der?
Der findes efterhånden mange forskellige typer så det kan være svært at holde overblik over dem allesammen. Men lad os lige gennemgå de mest almindelige.
Personfradrag
Dit personfradrag er et fast fradrag hvor du ikke skal betale skat af de første 49.700 kroner du tjener hvert år.
Befordringsfradrag
Har du mere end 12 km til arbejde er du berettiget til et fradrag per km afstanden overstiger 12 km hver vej. Har du mellem 25 og 120 km i transport per dag får du 2,33 kroner per km der overstiger 25 km. Har du over 120 km i transport per dag får du 1,12 krone per km der overtiger 120 km foruden 2,33 kroner per km mellem 25 og 120 km.
Ligningsmæssige fradrag
Ligningsmæssige fradrag er dem du kun kan fratrække i din kommuneskat og kirkeskat. De er altså ikke fradragsberettiget i din bundskat eller topskat.
Beskæftigelsesfradrag
Beskæftigelsesfradraget er for folk i arbejde og bliver beregnet som procentsats af den AM-bidragspligtige indkomst dog med et maksbeløb.
Rentefradrag
Du får fradrag for dine omkostninger til at låne penge. Det vil sige at du kan trække dine renter, gebyr og så videre fra i din selvangivelse. Det er et ligningsmæssigt fradrag så det er kun i din kommuneskat at du kan trække udgifterne fra.