Børser – Hold dig konstant opdateret om børskurserne

Hvordan børser opstod?

Huset ter Beurze i Belgien står fadder til ordet børsHer mødtes handelsfolk fra hele Europa i 1200-tallet for at udveksle varer og foretage forretninger. Ordet børs stammer også fra Beurze og huset findes stadig i centrum af Brugge den dag i dag.

Børser er altså ikke startet som et aktiemarked til investering men som forskellige former for handelspladser.

I de første mange århundrede blev de forskellige børser som begyndte at dukke op i kølvandet på Huset ter Beurze, især brugt til at handle landbrugsvarer, gæld, lån og egenkapital.

Billede af børser

Omkring 1600 blev hollænderne de første til at bruge et aktiemarked til at finansiere virksomheder. Den første virksomhed var Det Hollandsk Ostindiske Selskab.

Hvad laver en børs?

En børs bringer købere og sælgere sammen som ønsker at handle børs instrumenter. I dag er det finansielle instrumenter men kunne ligeså godt være noget andet. En bogbørs for eksempel.

Af finansielle instrumenter er de klassiske aktier og obligationer, råvarer, valuta og derivater. En aktie er en ejerandel af en virksomhed, en obligation er et gældsbrev, råvarer kan være olie, guld og så videre.

Valuta er for eksempel kroner og euro og et derivat er et instrument som relaterer til et underliggende aktiv. Derivater kan både bruges til at risikoafdække og spekulere med.

Aktiekurser i dag noteres for langt størstedelen elektronisk og ikke på et handels gulv som vi ser i visse film. Og det samme gælder for selve handlen med værdipapirer.

Børsen i København

Børsen i København blev opført i 1620´erne af Christian 4 som handelsbørs og virkede som børs for varer til engang i det 19. århundrede. Til og med 1974 rummede bygningen Københavns Fondsbørs, men er i dag ejet af Dansk Erhverv.

I dag bliver de værdipapirer der er børsnoteret på Børsen i København handlet via Nasdaq OMX Copenhagen som har til huse på Nikolaj Plads i Københavns Centrum.

Det mest kendte index er Børsens indeks for aktier C25 og det er de 25 mest omsatte aktier på Børsen i København.

Foruden de 25 mest omsatte aktier finder der også Large Cap, Mid Cap og Small Cap indekser på Børsen i København.

Large Cap består af de børsnoterede virksomheder hvor den enkelte vik markedsværdi på over 1 milliard Euro. Mid Cap er virksomhederne med en markedsværdi på mellem 150 millioner og 1 milliard Euro. Og Small Cap er virksomhederne med en markedsværdi på under 150 millioner Euro.

Markedsværdien af de børsnoterede virksomheder udregnes som tidligere nævnt som antal aktier x den børsnoterede værdi af en enkelt aktie. Markedsværdien kaldes også markedskapitalisering.

Aktiekurser på verdens børser

København er selvfølgelig globalt set en lille handelsplads, de 10 største børser i verden baseret på markedsværdier er:

  1. New York Stock Exchange oprettet i 1792
  2. NASDAQ i New York oprettet i 1971
  3. London Stock Exchange oprettet i 1801
  4. Tokyo Stock Exchange oprettet i 2013 via en fusion mellem børserne i Tokyo og Osaka
  5. Shanghai Stock Exchange genoprettet i 1990
  6. Hong Kong Stock Exchange oprettet i 1891
  7. Euronext i Amsterdam, Bruxelles, London, Lissabon og Paris fusioneret i 2000
  8. Shenzhen Stock Exchange oprettet i 1987
  9. Toronto Stock Exchange oprettet i 1861
  10. Deutsche Börse i Frankfurt oprettet i 1992 via en fusion

Når vi sammenligner børsen i København med de store drenge er vi nærmest ubetydelige. Især i sammenligning med USA. Og her skal vi også huske på at der findes andre end de to nævnte børser i USA. Faktisk er der syv væsentlige børser i landet som også udgør omkring 40 procent af verdens børsmarkeder.

PlatformAnmeldelseHøjdepunkterBedst tilPris per handelMinimums
indskud
Opret konto
Markets.com anmeldelseBalancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskudAlle0,01% - 0,3%$100KONTO
Plus500 anmeldelseAdgang til mange markeder og produkterCFD-handelVariererDKK1.000KONTO
80,6% taber penge
ETX Capital anmeldelseMange produkter og mulighed for høj gearingDaytrading0,01% - 0,07%DKK1.000KONTO

*CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med stor risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing.
74-89% af private investorer taber penge når de handler CFD´er.

Du bør overveje om du forstår hvordan CFD’er virker og hvorvidt du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.