Afkast definition i 2018 – Hvad er det og hvordan skal det bruges

Sidst opdateret 1. Februar 2018

Afkast definition

Hvad er afkast? Afkast definition er dybest set en betegnelse for hvor meget din investering er vokset eller faldet i værdi. Det bliver opgjort i enten monetær værdi (kroner og ører) eller procentuelt over en specifik periode. Hvis din investering er vokset fra 100 til 200 kroner over en fem-årig periode, har du et fem-årigt afkast på 100%.

Hvad er afkast? – Beregn afkastet

Lad os kigge nærmere på hvordan du udregner afkastet. Lad os antage at du i år 0 investerer 100 kroner i en aktie. Året efter i år 1 er værdien af aktien vokset til 140 kroner og afkastet kan hermed udregnes som (140-100)/100 = plus 40%.

Billede af afkast

Året efter i år 2 falder værdien af aktien til 98 kroner hvilket betyder at afkastet for dette år er (98-140)/140 = minus 30%. Så nu har vi et år hvor afkastet er plus 40 % og et år hvor afkastet er minus 30%. Så skulle man jo tro at vores samlede afkast ville være 10% men eftersom vores investering er faldet fra 100 til 98 kroner er dette ikke tilfældet. Vores samlede afkast er faktisk minus 2%.

Eksempel ovenfor har som formål at vise at man ikke ukritisk kan lægge de årlige afkast sammen og dermed udregne det samlede afkast.

Generelt kan man sige at jo større risiko ved investeringen, jo større mulighed er der også for gevinst eller tab. Dette er også korrekt ved investering i et enkelt aktiv, men hvis du derimod investerer i flere aktiver kan du faktisk holde den potentiale gevinst konstant mens risikoen falder. Grunden til dette skal findes i risikospredning, kendt som ordsproget “læg ikke alle dine æg i samme kurv”. Læs vores mere udførlige beskrivelse af risiko og risikospredning her.

Hvad er udbytte

Ved investering i aktier skabes (forhåbentligt) afkastet på to forskellige måder; gennem værdistigning i aktiens værdi og gennem udbyttebetaling. Ved en værdistigning bliver din aktie mere værd og du vil kunne sælge til en højere pris, og ved udbyttebetaling giver selskabet bag aktien dig rede penge i hånden. Udbytte er en måde at kanalisere virksomhedens overskud over i ejernes hænder. Og som ejer af en aktie er du også ejer af selskabet.

Læs også: Valutaomregner, Daytrading og Højrentekonto

Del: