Hvor meget kan jeg låne? – Hvad kan jeg købe bolig for?

Hvad kan jeg låne?

Hvor meget kan jeg låne? Hvad kan jeg købe bolig for? Hvad kan jeg låne? De er klassiske spørgsmål at stille sig selv inden man gør i gang med at kigge på ny bolig. Her vil vi prøve at besvare spørgsmålene såvidt som det nu engang er muligt.hvor meget kan jeg låne hvad kan jeg købe bolig for hvad kan jeg låneDet er ikke muligt at opstille en formel der præcist kan udregner hvor meget du kan købe bolig for. Men det er muligt at opstille hvilke faktorer der har indflydelse på det, og opstille visse tommelfingerregler. Der er også forskel på hvordan de forskellige pengeinstitutter vurderer hvor meget du kan købe en bolig for.

Hvor meget kan jeg låne?

Hermed en liste over hvilke faktorer der har indflydelse på hvad du kan købe bolig for;

  • Indkomsten for hustanden
  • Antal af beboere
  • Formue
  • Gæld

Hvad kan jeg købe bolig for – tommelfingerregler

Generelt arbejdes der med to tommelfingerregler når det skal udregnes hvor meget der kan købes bolig for. Det nok vigtigste er det månedlige rådighedsbeløb efter faste udgifter. Her siger man gerne at der skal være 10.000 kroner til rådighed i en hustand med to voksne, og 13.000 i en hustand med to voksne og to børn.

Den anden og mere usikre tommelfingerregel er at der kan købes bolig for cirka 3-3,5 gange husstandens indkomst før skat. Det betyder at der kan købes for 1,8-2,1 millioner hvis husstandens indkomst før skat er 600.000 kroner årligt. Det er dog en meget grov regel, og under alle omstændigheder er det bedst at snakke med din bank for at have noget konkret at forholde dig til.

Finansiering

Maksimalt 80% af købsprisen på en bolig kan lånes via et realkreditinstitut, yderligere 15% kan lånes i banken igennem et boliglån, mens de sidste 5% ifølge god skik skal lægges kontant af køber. Opdelingen i de forskellige lån er vigtig af to årsager; omkostninger og sikkerhed.

Realkreditlånet er det billigste fordi det står først i rækken til at få penge hvis lånet bliver misligeholdt, og boligen ender på tvangsauktion. Boliglånet er dyrere, men er stadig billigere end mange andre lån fordi der stadig er en rimelig grad af sikkerhed i boligen.