Forbrugslån oversigt => Sammenlign her og vælg det billigste

Hvad er et forbrugslån?

Det er et lån til forbrug fra 100 kroner og op til flere hundrede tusinde kroner. Du skal ikke stille sikkerhed for at låne pengene og det er helt op til dig selv hvad du bruger pengene på.

Fordele og ulemper ved forbrugslån

Lad os kigge lidt nærmere på hvad der er af fordele og ulemper ved at optage et lån til forbrug. Vi starter med fordelene;

Fordele;

  • Det er nemt og hurtigt. Alt du skal gøre er at kigge i vores oversigt og udvælge et lån efter dine ønsker. Hvis du ansøger i dag kan du have pengene om alt fra en time og op til 3 dage.
  • Du bestemmer helt selv hvad du ønsker at bruge pengene på. Der er altså ingen krav om hvordan du anvender pengene. Hvis du har brug for en computer, en telefon, en rejse eller noget andet står det dig helt frit for.
  • Du behøver ikke stille sikkerhed for lånet.
  • Du kan ansøge om lånet hvornår og hvorfra du vil. Alt hvad der kræves er adgang til internettet. Så intet behov for at møde personligt op i banken.

Ulemper;

  • Lånet skal betales tilbage. Du skal have luft i økonomien til at kunne betale lån og renter tilbage ifølge vilkårene i låneaftalen.
  • Et forbrugslån kan være dyrere end andre lån der er større sikkerhed for.

Hvad er renten på forbrugslån?

Renter på forbrugslån svinger utrolig meget. Fra en 3-4 procent og op til over 100 procent, så det er virkelig vigtigt at være grundig. Men det er endnu mere vigtigt at have for øje at vi ikke “bare” kan vælge et forbrugslån med en lav rente og så være i mål. Vi skal huske at have alle omkostninger med.

Det betyder også at forbrugslånet med den laveste rente ikke nødvendigvis er den bedste løsning. Det er fint at spare renter, men det kan sagtens blive opvejet af andre udgifter.

Derfor skal låneudbydere oplyse ÅOP for hvert enkelt lån.

ÅOP

ÅOP står for årlige omkostninger i procent og inkluderer alle tænkelige omkostninger ved et lån. For at gøre det gennemskueligt for forbrugerne er det et juridisk krav at långiver oplyser ÅOP for hvert eneste lån.

Det er ÅOP vi skal bruge når vi gerne vil have det billigste lån. Og det gælder sådan set ligegyldigt hvilken slags lån vi er på jagt efter. Det være sig et realkreditlån eller et forbrugslån.

Hvad koster det at låne?

Der er som nævnt også andre omkostninger ved et lån foruden renterne. Der kan også være inkluderet administrationsgebyr, stiftelsesomkostninger og andre udgifter med andre navne.

Her har vi heldigvis ÅOP til at hjælpe os. Det er først når vi har styr på ÅOP vi kan vide hvor meget det rent faktisk koste at låne penge. Og først når vi har styr på dette nøgletal kan vi vælge det rette lån.

Både renter og ÅOP varierer ekstremt meget på forbrugslån. Det står i skarp kontrast til eksempelvis realkreditlån. Der opstår forskellene i omkostningerne mest i forhold til længden og afbetalingen på lånet.

Men da et forbrugslån optaget på nettet sker ekstremt hurtigt og der ikke er sikkerhed for lånet bliver det dyrere. Det er naturligt og for så vidt også rimeligt nok.

Sammenlign lån på nettet

Dine lånemuligheder er som nævnt blevet markant forenklet og forbedret de senere par år. Muligheder for at få et nemt lån har aldrig været bedre. Men derfor er det også blevet væsentligt sværere at vælge det bedste forbrugslån.

Ansøg om forbrugslån

Når du har udvalgt dit nye forbrugslån er det meget let at ansøge. Og husk at der ikke er noget til hinder for at ansøge om mere end et enkelt lån.

På låneudbyderens hjemmeside hvor du skal indtaste dine oplysninger. Hvilke oplysninger der er påkrævet er forskelligt og afhænger af låneudbyderen.

Men har du NemID, et par årsopgørelser og lønsedler til rådighed er du næsten i mål.

Efter du har udfyldt dine oplysninger og ansøgt, bliver du godkendt til et lån inden for maks 5-10 minutter. Når du er blevet godkendt modtager du elektronisk et lånetilbud du skal acceptere. Husk at læse det grundigt igennem.

Hvis du ender med at godkende lånetilbuddet har du pengene på din konto indenfor 1-3 dage.

Tiden fra ansøgning til udbetaling er forskellig for de enkelte lån. For nogle af lånene kan du have pengene en time efter du har godkendt dit lånetilbud. Så det er muligt at have pengene samme dag som du har ansøgt .

Hvad kan jeg låne?

Det bliver hurtigt en individuel vurdering. Hvis du er kreditværdig og selvom du ikke stiller sikkerhed, bør det ikke volde problemer at låne op til et par hundrede tusinde kroner.

Krav for at få et forbrugslån

Kravene for at optage et lån er individuelt for de forskellige udbydere. Men du skal som minimum være fyldt 18 år gammel og have NemID.

Visse udbydere har højere aldersgrænser som for eksempel 20 eller 23 år. Visse har krav om dansk statsborgerskab og andre igen har krav om en vis minimumsindkomst. Og langt de fleste tillader ikke at du er optaget i RKI.

Indfrielse af forbrugslån før tid

Du har altid mulighed for at indfri et forbrugslån før tid mod at betale strafrenter herfor.

Det kan sagtens være en fordel hvis du har mulighed for en omlægning af dit forbrugslån til et lån med lavere omkostninger.

Forbrugslån i bank

En anden løsning end at bedre vores oversigt kan være at optage et forbrugslån i en bank. Det kræver dog sandsynligvis mere arbejde fra din side da banker kan være noget mere rigide i deres beslutningsprocesser.

Banken har især to produkter i kategorien lån til forbrug. Der findes et almindelig banklån og en kassekredit.

Ved et almindeligt banklån bliver et beløb stillet til din rådighed, og du skal betale renter for det fulde beløb ligegyldigt hvor meget af det du bruger. Tilbagebetalings vilkårene findes i et utal af varianter.

En kassekredit er derimod en stående kredit hvor du frit kan trække op til et aftalt maksimum. Her betaler du kun for den del af kreditten du rent faktisk bruger. Og der er som oftest ikke nogen afbetalingsprofil forbundet med kassekreditten, så du har den i princippet i al evighed.

Det kan være ganske vanskeligt at sammenligne priser og produkter hos forskellige banker. En væsentlig årsag hertil er at de ikke har standardpriser men tilbyder deres kunder individuelle priser og løsninger. Så det kan tit betale sig at forhandle om renterne på dine lån i banken.

Skifte bank med forbrugslån

Du kan sagtens skifte bank selvom du har et forbrugslån i din nuværende bank. Din nye bank skal “bare” overtage dit engagement fra din nuværende bank herunder selvfølgelig dit forbrugslån.

Nogle gange kan det tilmed give mening at skifte fordi en ny bank kan tilbyde dig et billigere forbrugslån. Men det skal selvfølgelig være de totale omkostninger/gevinster ved at skifte bank der skal bestemmes. Ikke kun dine renter.

Samlelån

Et samlelån er i virkeligheden fuldstændig hvad det giver sig ud for at være. Du samler dine lån et sted og får forhåbentlig herved et billigere lån. En af de store fordele ved dette er at du herefter kun behøver betale gebyr et enkelt sted. Og der kan tilmed være mulighed for at renten på det ene og nye lån er lavere end på de gamle. Så det kan være en god ide at samle din gæld.

De penge du sparer kan du jo for eksempel bruge på at betale dit lån ud hurtigere. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv.

Samle forbrugslån

Det letteste og mest oplagte er selvfølgelig at samle alle dine forbrugslån et sted. Der er som allerede nævnt ikke sikkerhed forbundet med lånene, de bliver hurtigt godkendt og kan forholdsvis nemt betales tilbage. Og hvis du undersøger markedet grundigt er det sandsynligvis også muligt at finde et billigere forbrugslån.

Med andre lån som billån og realkreditlån bliver det væsentlig sværere, men det er selvfølgelig muligt. Her vil det i langt de fleste tilfælde være mest fordelagtigt at bruge realkreditlånet til at samle alle dine lån et sted. Hvis der er råderum, og lånet er på en vis størrelse, vil det næsten altid være det billigste.

Et realkreditlån er klart det billigste lån vi har i Danmark. Her ser vi bort fra specielle lån som familielån og andre lån der udstedes uden at det koster andet end at beløbet skal betales tilbage.

Fordele ved at dine samle lån et sted

Vi har allerede betrådt emnet en smule, men lad os hurtigt opliste et par fordele;

  • Du sparer gebyrer ved kun at have et enkelt lån
  • Du sparer tid fordi du kun skal forholde dig til det ene lån
  • Du har mulighed for at få et billigt lån ved at vælge lånet med det laveste ÅOP
  • Du behøver kun forholde dig til et lån på din årsopgørelse.

Hvorfor et lån penge til forbrug?

Lån til forbrug har især den fordel at du får mulighed for at købe noget med det samme som du måske ellers ikke ville kunne. Hvis du for eksempel får en uforudset regning fra din tandlæge kan det være den eneste løsning.

Ellers hvis du som studerende er nødt til at købe en dyr bog til et nyt semesterfag. Eller det kan være den store drøm om en fantastisk rejseoplevelse.

I det hele taget indenfor kategorien uforudsete udgifter kan et forbrugslån være en af de eneste løsninger. Især fordi forbrugslån giver muligheden for at få penge hurtigt. Til det kan du bruge vores oversigt over forbrugslån.

Der skal budgetteres ved lån

Når du optager et forbrugslån er det naturligvis vigtigt at du kan betale det og renterne tilbage. Lån derfor aldrig flere penge end du har luft i økonomien til at kunne håndtere de fremtidige låneydelser.

Den bedste måde at sikre dig dette, er ved at lægge et privatbudget. Ved at lægge et budget får du overblik over din økonomi og dine indtægter og udgifter.

Herefter er det let at se om din økonomi har luft til at kunne håndtere de fremtidige renter og afbetalinger på et lån.

Skatter og fradrag

Dine udgifter til lånet, det vil sige ÅOP, får du fradrag for så det påvirker din skattebetaling i en positiv retning. Du kan trække dine udgifter fra i din kommuneskat, så skattevæsenet betaler omkring en fjerdedel af dine omkostninger. Den specifikke procentsats afhænger af skatten i den kommune du bor i.

Alternativer til forbrugslån

Som allerede nævnt kan du som alternativ optage et lån i banken i stedet for. Men der findes også andre muligheder. En af dem er at spare pengene op, hvilket også er den bedste løsning. Men det tager selvfølgelig længere tid.

Kreditkort

Et kreditkort er et andet alternativ og kommer i sagens natur altid med en indbygget kredit. Forskellen fra almindelige lån er at ved et kreditkort skal forbruget betales tilbage hver måned.

Banklån

Banklån sidder stadig på en stor del af markedet. Banken kender i forvejen din økonomi, så det er ofte naturligt at starte med at få et nyt lån her.

Kassekredit

En kassekredit er en anden mulighed og minder på mange områder om et forbrugslån. Pengene kan du bruge som du vil, og der skal ikke stilles sikkerhed for lånet.

Kassekredit er et af de mest brugte banklån blandt andet fordi det er så fleksibelt, og kan være meget omkostningsbevidst. Du betaler nemlig kun for den del af lånet du bruger. Så du kan have lånet klar til dårligere tider uden at det koste dig noget her og nu.

Lån penge og få dem med det samme

Kviklån har vundet en del frem de sidste par år og har også fået en del kritik. Lovgivningen er blevet ændret for at beskytte forbrugerne bedre. Men de findes stadig og er ganske populære.

SMS-lån

Et SMS-lån eller et mobillån er et lån du kan få ved bare at sende en SMS. De er højst på et par tusinde kroner.

Lån privat

En anden mulighed er selvfølgelig også at låne pengene privat fra familie og/eller venner.

Forbrugslån til studerende

Et forbrugslån til unge og studerende er en ganske naturlig ting. Som ung og studerende tjener du ikke særligt mange penge, men det kommer du med overvejende sandsynlighed til senere.

Så det er med sikkerhed i din fremtidige indtægt at du kan låne penge som studerende. Et SU-lån er også både en hjælp til dig og en investering i din fremtidige indtjening.

Det er selvfølgelig vigtigt at låne med omtanke når man ikke tjener så mange penge, men det er altid en god ide at låne med omtanke.

Mulige konsekvenser ved forbrugslån

Hvis dit lån bliver tilstrækkelig misligeholdt er der risiko for at du ender i RKI, registret for dårlige betalere. Og det skal og bør undgås. Konsekvenserne herved er blandt andet at du ikke må eje noget over en vis værdi, og i grelle tilfældet kan der gøres udlæg i din lønindkomst.

Hvis du allerede er i RKI kan det være meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at få et nyt lån. Det vil i hvert fald kræver en væsentlig større indsats fra din side, og det bliver ganske givet også dyrere.

Billede af en forbrugslån oversigt