ÅOP – Komplet guide til årlige omkostninger i procent

ÅOP står for årlige omkostninger i procent og er de samlede årlige omkostninger udtrykt i procent. Det vil sige at det er alle omkostninger der skal inkluderes, herunder renter, oprettelsesgebyr, tinglysningsafgift, administrationsgebyr osv. 

Information

Hvis du optager et lån i en bank eller hos en anden lånudbyder er kreditor ifølge lov forpligtet til at oplyse årlige omkostninger i procent. Og det gælder for alle slags lån. Om det så er et banklån eller et forbrugslån.

ÅOP formel

ÅOP beregner

Lad os antage at du optager et lån på 10.000 kroner og dine årlige omkostninger for at vedligeholde lånet er 1.000 kroner. Afdrag på lånet er ikke inkluderet heri, et er kun omkostninger. Så skal de årlige omkostninger i procent beregnes således: 1.000/10.000 = 10%.

For at kunne bruge de årlige omkostninger i procent til at sammenligne lån, skal lånene have sammenlignelige vilkår. Man kan ikke bruge det til at sammenligne et 30-årigt rentetilpasningslån med et 1-årigt forbrugslån.

Men man kan sammenligne to forbrugslån med samme beløb, løbetid og afbetalingsprofil ved at bruge årlige omkostninger i procent. Og hvis to lån ikke har nøjagtig samforme vilkår, kan man ud fra årlige omkostninger i procent vurderer om de højere omkostninger kan retfærdiggøres gennem andre vilkår.

Kapitalforvaltning

Det giver også mening at kigge på omkostninger for en investeringsforening. En investeringsforening tager en pris for at forvalte investorernes penge, og denne pris er også ÅOP.

Det er relevant for alle der har en pensionsopsparing, hvor pensionselskabet tager et forvaltningsgebyr for at investere pensionsmidlerne. 

Kan jeg sænke ÅOP?

Der er selvfølgelig forskellige måder at sænke ÅOP på. Hvis du for eksempel har flere dyre lån, kan du muligvis samle dem i et enkelt og billigere samlelån. Hermed kan du nøjes med at betale administration og gebyr til et lån, og måske endda få sænket din rente en smule.

Derudover er det altid en god ide at vælge lånet med det laveste ÅOP når du har udelukket de lån der ikke opfylder de parametre der er væsentlige for dig. 

Læs også: Hurtig lån