Hovedstol og låneprovenu i 2019 – Her er din komplette guide

Hvad er en hovedstol?

Når vi taler om lån er en hovedstol det oprindelige lånte beløb, inklusiv eventuelle stiftelsesomkostninger og kurstab. Stiftelsesomkostningerne er de gebyrer kreditor skal have for at oprette lånet.

Kurstab opstår kun for realkreditlån og sker hvis kursen på de underliggende obligationer er under 100. For almindelige banklån og lån uden sikkerhed findes kurstab ikke, da der ikke er nogen underliggende obligationer.

Hovedstol og låneprovenu

Hvad er forskellen på hovedstol og låneprovenu?

Hovedstolen er det skyldige beløb ved lånets oprettelse, og værdien af hovedstolen ændrer sig ikke gennem lånets løbetid. Heri er inkluderet låneprovenu, kurstab og stiftelsesomkostninger. Låneprovenu er det beløb du som låntager modtager i “rede penge”, og kan gå ud og købe ting for eller hvad du nu har lyst til at bruge pengene på.

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Restgæld er det beløb du på et ethvert givent tidspunkt skylder til din kreditor. Lad os for forståelsens skyld tage et simpelt eksempel.

Du har optaget et lån med et provenu på 1 million kroner, 5.000 kroner i stiftelsesomkostninger og med et kurstab på 2 %, det vil sige 20.000 kroner.

Hovedstol beregning:

Låneprovenu1.000.000 kroner
Stiftelsesomkostninger5.000 kroner
Kurstab (2%)20.000 kroner
Hovedstol1.025.000 kroner

Som det ses af tabellen ovenfor ender hovedstolen på 1,025 millioner kroner. Og ved lånets oprettelse vil dette beløb også være restgælden, fordi det ikke er afdraget noget endnu. Og det er dette beløb der skal betales renter, afdrag og bidragssatser af. Samlet set kaldes disse renter, afdrag og bidragssatser der skal betales enten hver måned eller hvert kvartal for ydelse.

Restgælden ændrer sig ved hvert afdrag, hvorved den bliver mindre men hovedstolen forbliver det samme.

Konvertering af restgæld

Hvis du foretager en låneomlægning, vil hovedstolen ændre sig fordi det i praksis er et nyt realkreditlån du optager. Men udover er principperne de samme.